Νέο τμήμα «Δασοκομάντος» (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), με έδρα την Αλεξανδρούπολη θα λειτουργήσει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από φέτος, ενισχύοντας το έργο της Πυροσβεστικής σε συμβάντα πυρκαγιάς σε όλη την ΑΜΘ.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σπύρος Κούτρας. Σε ό,τι αφορά τα επίγεια και εναέρια μέσα ο κ. Κούτρας ανέφερε πως ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός έχει συντηρηθεί, τα εναέρια μέσα θα είναι δύο ελικόπτερα Πετζετέλ, στην Καβάλα συν ένα ελικόπτερο. Στην Αλεξανδρούπολη ένα ελικόπτερο και 2-3 τράκτορες.

Ο κ. Κούτρας κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, όταν καίνε υπολείμματα καλλιεργειών, ενώ η αντιπυρική περίοδος θα ξεκινήσει από την πρώτη Μάη «Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά για όσους δεν συμμορφώνονται, ενώ η πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια έχει μετατραπεί σε κακούργημα», τόνισε ο κ. Κούτρας καλώντας τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να κερδίσουν το στοίχημα της συντονισμένης δράσης.

Οι δασοκομάντος θα έχουν ως αποστολή τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, την υποστήριξη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και χρήσης ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, τη συνδρομή στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές καθώς και τη συνδρομή σε αστικά συμβάντα έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση.

Στη Θεσσαλονίκη εδρεύει η 2η Μονάδα Ειδικών Δασικών Επιχειρήσεων όπου εδώ και δύο εβδομάδες έχει αρχίσει η εκπαίδευση των 120 νεοσυλλέκτων πυροσβεστών υπό την διοίκηση του Πύραρχου Αργύρη Ρεγκά. Κοπή κορμών, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και τρόπος κάλυψης από τις φλόγες είναι μερικά από τα στάδια της βασικής εκπαίδευσης.

Σε όλη την Ελλάδα έχουν προσληφθεί συνολικά 650 πυροσβέστες που θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων αποκτούν πλέον από φέτος και η Αλεξανδρούπολη, η Κοζάνη, η Τρίπολη, ο Βόλος, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά, ενώ υπήρχαν ήδη στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λαμία, στα Γιάννενα και στην Πάτρα.

evrosonline.gr