Από χθες Δευτέρα οι πυροσβέστες στον Δυτικό Καναδά βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή και μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει σχεδόν 100.000 στρέμματα, ενώ οι άνεμοι και οι ξηρές συνθήκες απειλούν να επεκτείνουν περαιτέρω τις φλόγες.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται πέντε επαρχίες της περιοχής, καθώς και τμήματα των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Ο οικισμός Φορτ Νέλσον των 3.000 περίπου κατοίκων στη Βρετανική Κολομβία, περίπου 1.600 χλμ. βορείως του Βανκούβερ, έχει ουσιαστικά εκκενωθεί, με τον υπουργό Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων Μπόουνινγκ Μα να εκφράζει δημόσια την ανησυχία του, αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για διατήρηση των ισχυρών ανέμων και έλλειψη βροχοπτώσεων το επόμενο διάστημα. Σε τηλεοπτική του παρουσία ανέφερε επίσης ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενδεχομένως να ξεκινήσει το απόγευμα πτητική δραστηριότητα για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Μετά από μια εφιαλτική χρονιά πέρυσι, όταν ο Καναδάς έζησε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του, αφού οι φωτιές σάρωσαν την καναδική επικράτεια από την Ανατολή ως τη Δύση κατακαίοντας 150 εκατομμύρια στρέμματα, φέτος η χώρα βίωσε έναν από τους θερμότερους χειμώνες που έχουν καταγραφεί, με πολύ λίγο έως ανύπαρκτο χιόνι σε πολλές περιοχές, προκαλώντας φόβους για ένα καυτό καλοκαίρι που, με τη σειρά του, μπορεί να πυροδοτήσει νέες φλόγες σε δάση και άγρια ​​εδάφη εν μέσω της συνεχιζόμενης ξηρασίας.

Ήδη από τον περασμένο μήνα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι ο Καναδάς αντιμετωπίζει άλλη μια καταστροφική εποχή δασικών πυρκαγιών, καθώς την άνοιξη και το καλοκαίρι προβλέπονται υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η βορειοανατολική Βρετανική Κολομβία και η βόρεια περιοχή της γειτονικής πολιτείας Αλμπέρτα θεωρούνται η καρδιά της ενεργειακής βιομηχανίας του Καναδά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία διακοπή στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: Reuters – ertnews.gr