Επιστρέφουν, εξελιγμένα, τα θρυλικα Canadair

Επιστρέφουν, εξελιγμένα, τα θρυλικα Canadair
22/03/2025

Μετά από μια δεκαετία παύσης, τα θρυλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair επιστρέφουν στην παραγωγή, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην αεροπυρόσβεση. Η επανεκκίνηση της γραμμής συναρμολόγησης των νέων De Havilland Canadair 515, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι δασικές πυρκαγιές εντείνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παραγγείλει 22 νέα αεροσκάφη, τα 12 εκ των οποίων θα ενταχθούν στον μόνιμο ευρωπαϊκό στόλο rescEU, με δύο Canadair να σταθμεύουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, η χώρα μας θα ενισχυθεί με επιπλέον πέντε αεροσκάφη για τον εθνικό στόλο, αντικαθιστώντας τα παλαιότερα CL-215.

Τα νέα DHC-515 διαθέτουν μεγαλύτερες δεξαμενές χωρητικότητας 7.000 λίτρων, μικρότερο χρόνο υδροληψίας (μόλις 14 δευτερόλεπτα), και δυνατότητα επιχειρήσεων ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η παράδοση των ελληνικών αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2030, με συνολικό κόστος άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα, έχοντας πληγεί επανειλημμένα από καταστροφικές πυρκαγιές, ενισχύει σημαντικά τον εναέριο στόλο της, επενδύοντας στην πρόληψη και στην αποτελεσματική παρέμβαση. Τα νέα Canadair αναμένεται να αποτελέσουν έναν κρίσιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας.

Με πληροφορίες απο το protagon.gr

Don't Miss

Τρομακτικός υδροστρόβιλος κοντά στην ακτή στο πρώτο “πόδι” της Χαλκιδικής (Βίντεο)

Τρομακτικός υδροστρόβιλος κοντά στην ακτή στο πρώτο “πόδι” της Χαλκιδικής (Βίντεο)

Ένας εντυπωσιακός και συγχρόνως τρομακτικός υδροστρόβιλος σχηματίστηκε σε κοντινή απόσταση
Συναγερμός στα Χανιά: Μεγάλη πυρκαγιά μέσα στη Δημοτική Αγορά - Σοβαρές ζημιές

Συναγερμός στα Χανιά: Μεγάλη πυρκαγιά μέσα στη Δημοτική Αγορά – Σοβαρές ζημιές

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων λίγο μετά τις 7 το πρωί