Επιστρέφουν, εξελιγμένα, τα θρυλικα Canadair

22/03/2025
by
Επιστρέφουν, εξελιγμένα, τα θρυλικα Canadair

Μετά από μια δεκαετία παύσης, τα θρυλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair επιστρέφουν στην παραγωγή, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην αεροπυρόσβεση. Η επανεκκίνηση της γραμμής συναρμολόγησης των νέων De Havilland Canadair 515, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι δασικές πυρκαγιές εντείνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παραγγείλει 22 νέα αεροσκάφη, τα 12 εκ των οποίων θα ενταχθούν στον μόνιμο ευρωπαϊκό στόλο rescEU, με δύο Canadair να σταθμεύουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, η χώρα μας θα ενισχυθεί με επιπλέον πέντε αεροσκάφη για τον εθνικό στόλο, αντικαθιστώντας τα παλαιότερα CL-215.

Τα νέα DHC-515 διαθέτουν μεγαλύτερες δεξαμενές χωρητικότητας 7.000 λίτρων, μικρότερο χρόνο υδροληψίας (μόλις 14 δευτερόλεπτα), και δυνατότητα επιχειρήσεων ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η παράδοση των ελληνικών αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2030, με συνολικό κόστος άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα, έχοντας πληγεί επανειλημμένα από καταστροφικές πυρκαγιές, ενισχύει σημαντικά τον εναέριο στόλο της, επενδύοντας στην πρόληψη και στην αποτελεσματική παρέμβαση. Τα νέα Canadair αναμένεται να αποτελέσουν έναν κρίσιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας.

Με πληροφορίες απο το protagon.gr

Don't Miss

Επέμβαση της υπηρεσίας 2η ΕΜΑΚ σε παροχή βοήθεια

Επέμβαση της υπηρεσίας 2η ΕΜΑΚ σε παροχή βοήθεια

Επέμβαση της υπηρεσίας 2η ΕΜΑΚ σε παροχή βοήθεια για απεγκλωβισμό
Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή της Π.Υ. Δυτικής Μακεδονίας στον Δήμαρχο Γρεβενών

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή της Π.Υ. Δυτικής Μακεδονίας στον Δήμαρχο Γρεβενών

Το πρωί της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου, ο νέος Διοικητής της