Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποίησε ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αρχιπύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
Όπως ανέφερε, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση 73 πυρκαγιών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Η πυρκαγιά στον Μάραθο Ευρυτανίας έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα σε Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, Φλόκα Αχαΐας και Χινίτσα Αργολίδας.
Στο Ποικίλο Όρος επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 6 ομάδες δασοκομάντος, εθελοντές και 22 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό των εναέριων μέσων. Προτεραιότητα δόθηκε στην προστασία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Δαφνίου, ενώ εκδόθηκαν μηνύματα του 112 για ενημέρωση και προληπτικές απομακρύνσεις κατοίκων.
Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε Καλαμάκι και Ξηρονομή Βοιωτίας, όπου επιχειρούν συνολικά 215 πυροσβέστες, με 10 ομάδες δασοκομάντος, εθελοντές και 57 οχήματα. Στην περιοχή επιχειρεί επίσης η ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», καθώς και μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ.
Η πυρκαγιά εξελίχθηκε προς τον παραλιακό οικισμό του Αγίου Βασιλείου, με αποτέλεσμα να εκδοθούν μηνύματα του 112 και να πραγματοποιηθεί οργανωμένη απομάκρυνση 254 ατόμων μέσω πλωτών μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών.
Στο Κομπότι Άρτας επιχειρούν 64 πυροσβέστες, με 3 ομάδες δασοκομάντος, 20 οχήματα και τη συνδρομή 8 αεροσκαφών, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες.
Στο Φίχτι Αργολίδας επιχειρούν 125 πυροσβέστες, με 7 ομάδες δασοκομάντος, 22 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες των ΟΤΑ.
Ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι θυελλώδεις άνεμοι δυσχεραίνουν ή ακόμη και καθιστούν αδύνατες τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων.
Τέλος, υπογράμμισε ότι για το Σάββατο προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική και την Εύβοια, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού και το Πυροσβεστικό Σώμα σε γενική επιφυλακή, με έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.