Τα συμπεράσματά του για το νησί μας βγάζει ο νέος Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Ζακύνθου Βασίλης Μαρτζάκλης, ο οποίος ήδη καταγράφει τα προβλήματα σε διάφορες περιοχές ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Μαρτζάκλης μεταφέρει στους αναγνώστες της «ΗΜΕΡΑΣ» μία πρώτη εικόνα από όσα έχει διαπιστώσει, μετά και απλό στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές. «Μόλις ήρθα στο νησί είχα συναντήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθώ για θέματα του νησιού. Ήταν όλοι εγκάρδιοι και πρόθυμοι να με ενημερώσουν, όπως και έκαναν. Ξέρω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου είναι μια δύσκολη υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να γνωρίσω όλο το νησί. Έχω βγει έξω περιπολίες και προσπαθώ να γνωρίσω όλα τα μέρη και να δω τις «δύσκολες» περιοχές. Ήδη έχουμε αρχίσει και ετοιμάζουμε το αντιπυρικό σχέδιο για το 2023. Κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες με δρόμους, πυροφυλάκια, στάθμευση οχημάτων».

Ο κ. Μαρτζάκλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις περιοχές που ήδη υπάρχει πρόβλημα ενόψει του αντιπυρικού σχεδιασμού. «Έχω συναντήσει προβλήματα… Κάποιες περιοχές έχουν όντως θέμα αντιπυρικού σχεδιασμού. Πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Για παράδειγμα, το Κερί και η Μπόχαλη είναι «δύσκολες» περιοχές. Αυτή τη στιγμή ενημερώνομαι από τους συνεργάτες μου και από τους τοπικούς φορείς για τα θέματα της και σιγά σιγά στο συντονιστικό που θα γίνει θα αποτυπώσουμε εκεί τι προβλήματα υπάρχουν και τι λύσεις μπορούμε να βρούμε για να ασφαλίσουμε το νησί. Ειδικά στον Βόρειο τομέα έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Πρέπει να λυθεί και αυτό… Θα κοιτάξουμε τις δεξαμενές και στο συντονιστικό θα αναφέρω το πρόβλημα μαζί με ό,τι άλλο αντιληφθούμε, γιατί τώρα κάθε μέρα ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο».

Για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στο νησί μας την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, σημείωσε: «Θέλω να επιστήσω την προσοχή γιατί έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα με τις καύσεις κλαδιών μετά την ελαιοσυγκομιδή. Να είναι προσεκτικοί οι κάτοικοι, να έχουν μαζί τους αρκετή ποσότητα νερού ώστε να τις σβήνουν και να μην υπολογίζουν ότι θα σβήσει μόνη της».