Ερωτηματικά προκαλούν -σύμφωνα με έρευνα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και ειδικού πραγματογνώμονα κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση– ο μεγάλος αριθμός θανάτων, τις τελευταίες εβδομάδες, από αστικές πυρκαγιές που αποδίδεται και στην υποστελέχωση της Πυροσβεστικής λόγω της «καραντίνας».

Σε πολλές πυρκαγιές σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στον Εβρο, στην Καρδίτσα κι αλλού υπήρξε τραγική εξέλιξη με τον θάνατο των ενοίκων, ενώ συνολικά από τις αρχές του χρόνου έχασαν τη ζωή τους σε αστικές πυρκαγιές 29 άτομα. Ένας αριθμός που θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως σημειώνει ο κ. Γκουρμπάτσης «με βάση στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος κάθε τέσσερις ημέρες περίπου χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος. Το 21,3% φέρεται να έχασε τη ζωή του από πυρκαγιές στην Περιφέρεια της Αττικής, το 19% στην περιοχή Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο 60,7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης οι τρεις θάνατοι -ποσοστό 10,7%- αφορούν ανήλικους και οι 26 ποσοστό 89,3%, αφορούν ενήλικους. Επίσης ο συνολικός αριθμός των 29 θυμάτων από αστικές πυρκαγιές κατανέμεται ανά μήνα ως εξής: τον Ιανουάριο 10 θάνατοι, τον Φεβρουάριο πέντε , τον Μάρτιο εννιά και τον Απρίλιο έως την 19 του μηνός πέντε θάνατοι.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων από αστικές πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία, δηλαδή το διάστημα από το έτος 2010 έως και το 2019, είναι ακριβώς ο ίδιος δηλαδή 29 νεκροί (σσ δηλαδή όσοι έχουν χάσει την ζωή τους μέσα σ ένα χρόνο -τη τελευταία δεκαετία- είναι ισάριθμοι με αυτούς που απεβίωσαν σε αστικές πυρκαγιές φέτος μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες)».

Σημειώνεται ωστόσο ενώ ο μέσος αριθμός των αστικών πυρκαγιών, ανά μήνα, για το 2020 είναι 2716, ο αντίστοιχος μέσος μηνιαίος αριθμός πυρκαγιών για την προηγούμενη δεκαετίας ήταν 1513 αστικές πυρκαγιές. Δηλαδή φέτος υπήρξε αύξηση των αστικών πυρκαγιών κατά 56% που μπορεί ν αποδοθεί εν μέρει και στον περιορισμό της κυκλοφορίας και το πρόγραμμα «Μείνετε Σπίτι» που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Γκουρμπάτσης «το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο της έξαρσης θανάτων συμπολιτών μας από αστικές πυρκαγιές κατά το έτος 2020, θα πρέπει ήδη να έχει ανησυχήσει και προβληματίσει την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και να προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση των αιτίων. Πάντως σε καμία περίπτωση το ως άνω φαινόμενο δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συμπτωματικό. Ένας άπω τους λόγους που φαίνεται ότι έχει οδηγήσει στην αλματώδη αύξηση των θανάτων από αστικές πυρκαγιές εκτιμώ ότι είναι η υποστελέχωση των μάχιμων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών λόγω κοροναϊού. Οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις που ταυτόχρονα με την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς απαιτούν και διάσωση ενοίκων ενός οικήματος πρέπει να αντιμετωπίζεται από ικανό αριθμό πυροσβεστών».

Συμπληρώνεται ότι στις 15 Μαρτίου η Πυροσβεστική είχε συντάξει εσωτερικό έγγραφο όπου ανέφερε ότι «η στελέχωση των πυροσβεστικών οχημάτων των εξόδων πυρκαγιάς θα γίνεται με το ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων λαμβανομένων υπόψη των συνολικών δυνατοτήτων κάθε Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». Επιπλέον υπήρχαν εντολές για εκ περιτροπής παρουσία πυροσβεστών στις υπηρεσίες τους, για τη αποφυγή νόσησης από COVID-19.

Με στελέχη της Πυροσβεστικής να σημειώνουν ότι τα αίτια αυτών των πυρκαγιών και οι λόγοι θανάτου των πολιτών, ήδη αναλύονται. Συμπληρώνοντας ότι υπήρχε σημαντικός αριθμός συμβάντων και προ της καραντίνας και δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με τη κατανομή του προσωπικού της Πυροσβεστικής.