Παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου 2020, στις εγκαταστάσεις του (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) το εκπαιδευτικό σεμινάριο σε θέματα επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η επικαιροποιημένη ενημέρωση των ανώτερων και ανώτατων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των μελών πληρωμάτων και των συνδέσμων των μισθωμένων εναερίων μέσων, σε θέματα που αφορούν στη συνεργασία διαφορετικών φορέων, με στόχο οι εμπλεκόμενοι να φέρουν σε πέρας τις αποστολές αεροπυρόσβεσης με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε δια ζώσης με την πιστή τήρηση και εφαρμογή των κανόνων και μέτρων πρόληψης και προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Ε.Ο.Δ.Υ. και των αρμόδιων κατά περίπτωση φορέων καθώς και εξ αποστάσεως μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (e:presence) δίνοντας στους συμμετέχοντες την δυνατότητα της «άμεσης» επικοινωνίας αλλά και της παρουσίασης των δικών τους απόψεων.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίαςεκπαιδευτικού σεμιναρίου, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων, την σημασία της συνεργασίας των επίγειων συντονιστών με τα εναέρια μέσα για την επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ασφάλεια όσων επιχειρούν.

Ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος ανέφερε ότι την φετινή χρονιά το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πιο ενισχυμένο σε μέσα και προσωπικό. Διευκρινίζοντας την σημασία των επιχειρήσεων αεροπυρόσβεσης στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών τόνισε ότι «η εξασφάλιση της βέλτιστης συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εναερίων μέσων, αφενός μεταξύ τους, αφετέρου με τις επίγειες δυνάμεις κατά τις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης αλλά και με το θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα». Κλείνοντας επισήμανε ότι «σκοπός του σημερινού σύντομου κύκλου ενημέρωσης είναι η βελτίωση της επικοινωνίας και του συντονισμού, μεταξύ των επίγειων και εναέριων εμπλεκόμενων δυνάμεων στο πεδίο των επιχειρήσεων, με πρωτεύοντα στόχο τη μέγιστη συνδυαστική αξιοποίηση, όλων των διαθέσιμων πόρων για την άμεση και αποτελεσματική κατάσβεση των πυρκαγιών».

Ο Διοικητής του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. Υποστράτηγος Π.Σ. Σπυρίδων Πέτρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «βλέποντας και βιώνοντας την κλιματική αλλαγή που συντελείται, η συνδρομή των εναερίων μέσων στην καταπολέμηση των πυρκαγιών πλέον κρίνεται πολύτιμη. Τα φαινόμενα κάθε χρόνο γίνονται και πιο καταστροφικά, με μεγαλύτερη ένταση και επιβάλλουν τη χρήση όλων των δυνάμεων. Αυτό όμως προϋποθέτει εμπειρία, γνώσεις και επικοινωνία». Τελειώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «σκοπός του σημερινού σύντομου κύκλου ενημέρωσης είναι η βελτίωση της επικοινωνίας και του συντονισμού, μεταξύ των επίγειων και εναέριων εμπλεκόμενων δυνάμεων στο πεδίο των επιχειρήσεων, με πρωτεύοντα στόχο τη μέγιστη συνδυαστική αξιοποίηση, όλων των διαθέσιμων πόρων για την άμεση και αποτελεσματική κατάσβεση των πυρκαγιών».

Το σεμινάριο παρακολούθησαν δια ζώσης ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής με έδρα την Αθήνα Υποστράτηγος Π.Σ. Χρήστος Λάμπρης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Π.Σ. Γεώργιος Πουρναράς, ο Διεθυντής Α΄ Κλάδου Δ.Α.Υ. Ταξίαρχος (Ι) Κωνσταντίνος Πολυκανδριώτης, ο Υποδιοικητής του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. Αρχιπύρχαρχος Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ Αττικής Αρχιπύραρχος Παλιούρας Γεώργιος, ο Διευθυντής Δασοπυρόσβεσης Αρχιπύραρχος Χρήστος Γκολφίνος, ο Διοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Αρχιπύρχαρχος Παναγιώτης Νιάφας, ο Διοικητής Σμήνους 359 Σμήναρχος (Ι) Παντελής Βατάκης, οι Διοικητές ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, Πειραιά, Ανατ. Αττικής και Δυτ. Αττικής καθώς και ανώτερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και μέλη των πληρωμάτων και των συνδέσμων των μισθωμένων εναερίων μέσων.

Εξ αποστάσεως, το σεμινάριο παρακολούθησαν, οι Επιχειρησιακοί Συντονιστές (πλην της Αττικής), ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, οι Διοικητές των ΠΕ.ΠΥ.Δ. (πλην της Αττικής), ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν Θεσσαλονίκης, ο Διοικητής της 2ης Ε.Μ.Α.Κ., οι εναέριοι συντονιστές από την Υ.Ε.Μ.Π.Σ. καθώς και Αξιωματικοί του Σ.Κ.Ε.Δ. πηγη: fireservice. grΕκπαιδευτικό σεμινάριο σε θέματα επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης