To ASTER της NASA παρατηρεί την καμένη έκταση από την πυρκαγιά Bighorn στην Αριζόνα από το διάστημα

Το όργανο Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) της NASA αποτύπωσε μέρος των περιοχών που κάηκαν από την πυρκαγιά Bighorn, βόρεια του Tucson της Αριζόνα, στις 29 Ιουνίου 2020. Η βλάστηση παρουσιάζεεται με κόκκινο χρώμα, ενω η καμένες εκτάσεις εμφανίζονται με σκούρο γκρι στην παρακάτω εικόνα, καλύπτοντας μια έκταση 33 επί 48 χλμ.


Το βράδυ της 5ης Ιουνίου, ένας κεραυνός εκκίνησε την πυρκαγιά Bighorn, στα όρη Santa Catalina βόρεια του Tucson της Αριζόνα. Η εξαιρετικά ξηρή βλάστηση και οι θυελλώδεις άνεμοι οδήγησαν στη γρήγορη εξάπλωση της. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, το πρακτορείο ειδήσεων, InciWeb, ανέφερε ότι είχε επεκταθεί σε περισσότερα από 114.000 στρέμματα και ότι είχε περιοριστεί περίπου κατα 45%.

Με τις 14 φασματικές του μπάντες από την ορατό έως το θερμικό υπέρυθρο τμήμα του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και την υψηλή χωρική του ανάλυσή, περίπου από 15 έως 91 μέτρα, το ASTER παρατηρεί τη Γη για να χαρτογραφήσει και να παρακολουθήσει την μεταβαλλόμενη επιφάνεια του πλανήτη μας.
Είναι ένα από τα πέντε όργανα παρατήρησης της Γης που εκτοξεύθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 1999, και βρίσκεται σε τροχιά πάνω στον δορυφόρο Terra της NASA. Το όργανο κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας. Μια κοινή επιστημονική ομάδα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι υπεύθυνη για την επικύρωση των προϊόντων των δεδομένων και τη βαθμονόμηση των οργάνων.

Η ευρεία φασματική κάλυψη και η υψηλή φασματική ανάλυση του ASTER παρέχει σε επιστήμονες διαφόρων κλάδων, κρίσιμες πληροφορίες για τη χαρτογράφηση επιφανειών και την παρακολούθηση των δυναμικών συνθηκών στο πέρασμα του χρόνου.

Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι η παρακολούθηση των παγετώνων,των ενεργών ηφαιστείων, η διερεύνηση της θερμικής καταπόνησης των καλλιεργειών, ο προσδιορισμός της μορφολογίας και των φυσικών ιδιοτήτων των νεφών, η αξιολόγηση των υγροτόπων, η παρακολούθηση της θερμικής ρύπανσης, η υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων, η χαρτογράφηση της επιφανειακής θερμοκρασίας και της γεωλογίας των εδαφών και η μέτρηση του επιφανειακού θερμικού ισοζυγίου.

To ASTER της NASA παρατηρεί την καμένη έκταση από την πυρκαγιά Bighorn στην Αριζόνα από το διάστημα

Πηγή: NASA / JPL – Caltech

Περισσότερα: https://www.nasa.gov/…/nasas-aster-sees-arizonas-bighorn-fi…