Σε… τηλεφωνικά ιατρικά «τεστ» εκατοντάδων Ελλήνων κι αλλοδαπών που επίκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, προχωρούν 70 πυροσβέστες από επιχειρησιακό κέντρο στο Χαλάνδρι!

Πρόκειται για την άγνωστη κυβερνητική κίνηση -στα πλαίσια της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας- για το περιορισμό των κρουσμάτων του κορονοϊού στην  χώρα μας.

Οι πυροσβέστες-οι περισσότεροι γλωσσομαθείς- χωρισμένοι σε τρεις βάρδιες των 25 ατόμων λαμβάνουν τις λίστες επιβατών ξένων πτήσεων από χώρες που παρουσιάζουν αρκετα κρούσματα  (ΣΣ έχουν σταματήσει οι πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία κλπ).

Ακολούθως επικοινωνούν μαζί τους στα σπίτια τους στο εξωτερικό ή στα κινητά τηλέφωνα τους και τους  ρωτούν για τυχόν ύποπτα συμπτώματα που έχουν κι αλλα ερωτήματα στα  πλαίσια μίας τυποποιημένης  μικρής «συνέντευξης» -τεστ.

Αν οι ασθενείς δηλώσουν ότι έχουν παρουσιάσει αυτα τα συμπτώματα τότε υπάρχει επικοινωνία με διπλωματικές αρχες και δίνεται η δυνατότητα απαγότευσης επιβίβασης στο αεροπλάνο  για άφιξη τους στην χώρα μας.

Ηδη έχει υπάρξει ενδελλεχής έλεγχος από το «πυροσβεστικό» κέντρο στο Χαλάνδρι κατά του κορονοϊού για πτήση από την Ζυρίχη που αναμένεται στην χώρα μας τις επόμενες ώρες!

Το επιχειρησιακό κέντρο

Την ίδια ώρα από την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να λειτουργήσει επιχειρησιακό κέντρο στην ΓΑΔΑ με τη συμμετοχή 100-150 αστυνομικών αλλά και Πυροσβεστών στο Χαλάνδρι που θα προσπαθήσει να καταγράψει και να ερευνήσει ενδελεχώς νέα κρούσματα και να περιορίσει την επέκταση του ιού σε περιοχές κυρίως της επαρχίας που μέχρι στιγμής έχουν λίγα κρούσματα   κι είναι ευχερείς οι ανιχνεύσεις και κι ο προσδιορισμός της «αλυσίδας» την τυχόν μετάδοσης.

Κι αυτό αντιθέτως με την Αθήνα όπου πλέον υπάρχουν πολλά «ορφανά» κρούσματα κι έχουν χαθεί τα σχετικά ίχνη μεταφοράς του κορονοιού με τις μετακινήσεις και τις συναντήσεις χιλιάδων ατόμων.

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής –  τα οποία θα εκπαιδευθούν απο τον ΕΟΔΔΥ τις επόμενες ημέρες – μόλις υπάρχει ανίχνευσης ενός κρούσματος σε επαρχιακή περιοχή θα επιχειρούν να ελέγξουν τις κινήσεις του φορέα του ιού. Μάλιστα θα υπάρχει συνεργασία με αστυνομικούς ή πυροσβέστες σε περιφερειακές υπηρεσίες (δύο -τρείς ανα περιοχή που  έχουν ήδη προσδιορισθεί) ώστε να υποβοηθήσουν τον εντοπισμό αυτών που έχουν έλθει μαζί τους.

Στην εν λόγω ομάδα ανίχνευσης κι ανάλυσης κρουσμάτων θα συμμετέχουνν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής , από την  Διευθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής που   έχουν εμπειρία στις σχετικές ερευνητικές διαδικασίες.

Μαλιστα οι ερευνητές αυτοί θα δώσουν και σχετικό «όρκο» για την τήρηση της εμπιστευτικότητας των σχετικών διαδικασιών και του ιατρικού και προσωπικού απορρήτου.

Πηγη