Ενα μοναδικό θέαμα προφέρει το Yanar Dag, το φλεγόμενο βουνό, όπως ονομάζεται, στο Αζερμπαϊτζάν.

«Αυτή η φωτιά καίει εδώ και 4.000 χρόνια και δεν έχει σταματήσει ποτέ. Ακόμη και η βροχή που πέφτει εδώ, το χιόνι, ή ο άνεμος – δεν την έχει σταματήσει» λέει η Αλίεβα Ραχίλα, η οποία δουλεύει ως τουριστικός ξεναγός στη χερσόνησο Abseron που βρίσκεται το βουνό.

Μπροστά, ψηλές φλόγες «χορεύουν» ανήσυχα σε μια έκταση 10 μέτρων στην πλαγιά του λόφου, κάνοντας μια καυτή μέρα ακόμα πιο ζεστή.

Η φωτιά αγκαλιάζει το βουνό σχηματίζοντας ένα πύρινο τείχος. Πρόκειται για μια «παρενέργεια» των άφθονων αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας. Το φυσικό αέριο που υπάρχει κάτω από το έδαφος, προκαλεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκρήξεις και φλόγες.

Το περίεργο αυτό φαινόμενο, έχει γοητεύσει και τρομάξει τους ταξιδιώτες στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των χιλιετιών.Ο Ενετός εξερευνητής Μάρκο Πόλο έγραψε το μυστηριώδες φαινόμενο όταν πέρασε από τη χώρα τον 13ο αιώνα. Άλλοι έμποροι έφεραν τα νέα για τις φλόγες καθώς ταξίδευαν σε άλλα μέρη. Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα αποκαλείται η «γη της φωτιάς».

Επίσης, ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς έγινε μάρτυρας και αυτός της φωτιάς πέντε αιώνες αργότερα: «Αυτό είναι σίγουρα το πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό πράγμα που έχω δει και δεν υπάρχει πουθενά αλλού», έγραψε.

Αρχαία θρησκεία

Τέτοιες πυρκαγιές κάποτε ήταν άφθονες στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά πλέον οι περισσότερες έχουν εξαλειφθεί. Το Yanar Dag είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα που απομένουν και ίσως το πιο εντυπωσιακό.Παρά το γεγονός όπως λέγεται, ότι οι φλόγες του Yanar Dag χρονολογούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτή η συγκεκριμένη πυρκαγιά άρχισε να καίει στη δεκαετία του 1950, από το τσιγάρο που πέταξε ένας βοσκός. Βρίσκεται 30 λεπτά βόρεια από το κέντρο του Μπακού. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους θρύλους οι ντόπιοι θεωρούν ότι το βουνό είναι ιερό.

Ο ναός της φωτιάς Ateshgah

Για μια βαθύτερη εικόνα της ιστορίας της λατρείας της φωτιάς του Αζερμπαϊτζάν, οι επισκέπτες θα πρέπει να κατευθυνθούν ανατολικά του Μπακού στον Ναό της Πυρκαγιάς Ateshgah.

«Από τα αρχαία χρόνια, πιστεύουν ότι ο θεός τους είναι εδώ», λέει η ξεναγός. Τελετουργίες πυρκαγιάς σε αυτόν τον χώρο, χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα ή νωρίτερα. Το όνομα Ateshgah προέρχεται από τα Περσικά και σημαίνει το «σπίτι της φωτιάς».

Μια φυσική, αιώνια φλόγα έκαιγε εδώ στον κεντρικό βωμό μέχρι το 1969, αλλά σήμερα ανάβει από την κεντρική τροφοδοσία φυσικού αερίου του Μπακού μόνο για τους επισκέπτες.

Ο ναός της φωτιάς μοιάζει με αρχαίο κάστρο, έχει σχήμα πενταγώνου και έχει κτιστεί τον 17ο με 18ο αιώνα. Υπάρχουν πολλά κελιά μοναχών και ένα ιερό στην μέση. Εγκαταλείφθηκε το 1883 και μετατράπηκε σε μουσείο το 1975 και από τότε δέχεται 15.000 επισκέπτες ετησίως. Η πυρκαγιά σε αυτό το βουνό του Αζερμπαϊτζάν καίει εδώ και 4.000 χρόνια

Φωτογραφίες: Shutterstock