Υπό μερικό έλεγχο τίθεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες αργά το βράδυ στην Ζάκυνθο, μεταξύ των χωριών Έξω Χώρα και Μαριές. Σύμμαχος στο δύσκολο αγώνα των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, αποδείχθηκε ο μέχρι τις 4.00 τα ξημερώματα κύριος αντίπαλος τους, που δεν ήταν άλλος από τον έως και 10 μποφόρ άνεμος που φυσούσε όλη τη νύχτα και εκείνη την ώρα άλλαξε κατεύθυνση. Αυτή η αλλαγή σε συνδυασμό με την βροχή, βοήθησε πολύ τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές που βοηθούσαν.

fotia zakinthos

Λίγη ώρα νωρίτερα οι κάτοικοι των Μαριών ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία και έτοιμοι να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να εγκαταλείψουν το χωριό τους, κατόπιν εντολής της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο οι εξελίξεις, ευτυχώς, ματαίωσαν το σχέδιο εκκένωσης.

fotia zakinthos 3 e1591422924291
φωτό: imerazante

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν όλα τα οχήματα και οι πυροσβέστες της δύναμης του νησιού, άνδρες της αστυνομίας, μέλη της εθελοντικής ομάδας Λιθακιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Στασινόπουλος και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Μαρία Μουζάκη, οι οποίοι σε συνεννόηση με το Νίκο Χαρδαλιά και την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση της πυροσβεστικής, συντόνισαν το πολύ δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

fotia zakinthos 2 e1591422993315

Στο μέτωπο έφτασε και ο Δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο κατοίκων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα τους, οι δρόμοι της περιοχής δεν καθαρίστηκαν ποτέ από χόρτα, ενώ δεν είχαν κλαδευτεί ούτε τα κατά μήκος δέντρα, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και εβδομάδες, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία και η φωτιά να βρίσκει πρόσφορο έδαφος και να μην μπορούν να περάσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής, οι υδροφόρες και τα μηχανήματα.

Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί άλλα 5 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής από την Δυτική Ελλάδα καθώς και ένα ελικόπτερο super puma με ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες.