Υπό μερικό έλεγχο τίθεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες αργά το βράδυ στην Ζάκυνθο, μεταξύ των χωριών Έξω Χώρα και Μαριές. Σύμμαχος στο δύσκολο αγώνα των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, αποδείχθηκε ο μέχρι τις 4.00 τα ξημερώματα κύριος αντίπαλος τους, που δεν ήταν άλλος από τον έως και 10 μποφόρ άνεμος που φυσούσε όλη τη νύχτα και εκείνη την ώρα άλλαξε κατεύθυνση. Αυτή η αλλαγή σε συνδυασμό με την βροχή, βοήθησε πολύ τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές που βοηθούσαν.

Ζάκυνθος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά. «Σύμμαχοι» η βροχή και η αλλαγή του ανέμου.

Λίγη ώρα νωρίτερα οι κάτοικοι των Μαριών ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία και έτοιμοι να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να εγκαταλείψουν το χωριό τους, κατόπιν εντολής της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο οι εξελίξεις, ευτυχώς, ματαίωσαν το σχέδιο εκκένωσης.

Ζάκυνθος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά. «Σύμμαχοι» η βροχή και η αλλαγή του ανέμου.
φωτό: imerazante

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν όλα τα οχήματα και οι πυροσβέστες της δύναμης του νησιού, άνδρες της αστυνομίας, μέλη της εθελοντικής ομάδας Λιθακιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Στασινόπουλος και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Μαρία Μουζάκη, οι οποίοι σε συνεννόηση με το Νίκο Χαρδαλιά και την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση της πυροσβεστικής, συντόνισαν το πολύ δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Ζάκυνθος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά. «Σύμμαχοι» η βροχή και η αλλαγή του ανέμου.

Στο μέτωπο έφτασε και ο Δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο κατοίκων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα τους, οι δρόμοι της περιοχής δεν καθαρίστηκαν ποτέ από χόρτα, ενώ δεν είχαν κλαδευτεί ούτε τα κατά μήκος δέντρα, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και εβδομάδες, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία και η φωτιά να βρίσκει πρόσφορο έδαφος και να μην μπορούν να περάσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής, οι υδροφόρες και τα μηχανήματα.

Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί άλλα 5 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής από την Δυτική Ελλάδα καθώς και ένα ελικόπτερο super puma με ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες.