Δείτε τις περιοχές που θα ισχύσει η απαγόρευση

Σύμφωνα και με σχετική απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων, από 1η Ιουλίου σε δάση και σε ευπαθής περιοχές. Ειδικότερα την υλοποίηση της απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) κατά την συνεδρίαση της 29-04-2020, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων κ.λ.π. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Ηλείας, από τις 9 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί και για το διάστημα από 01-07-2020 μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31-10-2020, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), ως εξής:

1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα από
(01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21:00 μέχρι 06:00).  Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών και οι εργαζόμενοι στην υλοτομία στα δάση του όρους Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα, καθώς επίσης οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

2. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00):
– στο Δάσος της Στροφυλιάς-Κουνουπελίου.
– στο Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως
– από δάσος Κατάκολου έως δάσος Σκαφιδιάς
– στο δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας
– στο Δάσος Θινών
– στο Δάσος Επιταλίου – Αλφειούσας – Φράγμα Αλφειού
– στο Δάσος Ράχες – Ανεμοχώρι – Καλλίκωμο
– στο δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι)
– στο Δάσος Πλουτοχωρίου.
– στο Δάσος Κρεστένων- Δάσος Σεφερλή – Κ.Σαμικού -Κρουνοί
– στο Δάσος Καλυβάκια – Μπάμπες – Σκιλλουντία –Γρύλος
– στο Δάσος Νέδα –Φιγαλεία
– στο Δάσος Θολό
– στο Δάσος Μιράκα –Βασιλάκι – Νεμούτα – Φολόη – όρια Ν. Ηλείας
– στο Δάσος Τ/Κ Κάστρου – Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης
(εγκαταστάσεις GRECOTEL)
– στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

3. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21:00 μέχρι 06:00) πέριξ των αρχαιολογικών χώρων:

της Αρχαίας Ολυμπίας
της Αρχαίας Ήλιδας
και του Επικούρειου Απόλλωνα
και του Κάστρου Χλεμούτσι
και των θρησκευτικών χώρων:
– Μονή Αγ. Ελεούσα
– Μονή Βλαχέρνας
– Παναγία Εισοδιώτισσα Αγίου Ιωάννου
– Ι. Μονή Σκαφιδιάς
– Ι. Μονή Κρεμαστής Λανθίου
– Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Πελοπίου
– Ι. Μονή Άνω Δίβρης
– Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος Βουνάργου
– Ι. Μονή Αναλήψεως
– Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βουλιαγμένης
– Ι. Μονή Προφήτη Ηλία
– Ι. Μονή Σεπετού Αλιφείρας
– Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Μακρισίων

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

4. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21:00 μέχρι 06:00), πέριξ
και εντός των πρώην σκουπιδότοπων – χωματερών που είναι:

– Κρεστένων
– Ανδρίτσαινας
– Φολόης
– Ζαχάρως
– Λαμπείας
– Βώλακος
– Αλιφείρας
– Πύργου (Αγκινάρα)
– Δροσελή Δήμου Λεχαινών
– Βουρλιά Τραγανού Δήμου Ανδραβίδας
– Κουγέικα Τ/Κ. Καπελέτου Δήμου Βουπρασίας
– Βυτινέικα Δήμου Κάστρου – Κυλλήνης
– Μπαλί Θινών Δήμου Βαρθολομιού
– στην περιοχή Κονιδέικα του Δήμου Αμαλιάδας και
– στο Τ/Κ Κόροιβος του Δήμου Γαστούνης.

5. Ενημερώνονται οι πολίτες ότι από (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Στρατός – Δασαρχείο) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.

6. Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την
Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας που από αυτή κρίνονται αναγκαία.

7. Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

8. H εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Δασικές και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με περιοχή ευθύνης τους Δήμους των αντίστοιχων περιοχών.

9. Οι Δήμοι που στην περιοχή ευθύνης τους υπάγονται οι περιοχές που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, πρέπει να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση σχετικών πινακίδων για την ενημέρωση των δημοτών τους.

10. Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους και τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του Χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας).

11. Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα. Καλούνται οι πολίτες της Ηλείας να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών, αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία της Π.Ε. Ηλείας. Α. Αγγελίδου