Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του πρωθυπουργού στο Πυροσβεστικό Σώμα παρουσιάστηκαν τα νέα οχήματα που θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα της πυροσβεστικής.

Πρόκειται για τα pick up μοντέλα της Nissan που αποτελούν δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος. Η συγκεκριμένη εταιρεία, μέσω της Nικ. Ι. Θεοχαράκη, αποκλειστικό εισαγωγέα των μοντέλων της ιαπωνικής φίρμας, δώρισε 20 Navara (έκδοση King Kab) τα οποία, μετά τις απαραίτητες τροποποιήσεις και προσθήκες, είναι έτοιμα να επιχειρήσουν για κατάσβεση πυρκαγιάς. Μεταξύ αυτών των προσθηκών περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση εργάτη στο εμπρός μέρος.

Θυμίζουμε πως το Nissan Navara εφοδιάζεται με κινητήρα πετρελαίου 2,3 λίτρων 163 ίππων και 425 Νm ροπής. Παράλληλα, η ύπαρξη τετρακίνησης εξασφαλίζει πως οι πυροσβέστες μπορούν να μεταβούν με ευκολία ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία (μέσω διακόπτη στο εσωτερικό της καμπίνας ο οδηγός μπορεί να μεταβεί από τη στάνταρ κίνηση στους πίσω τροχούς στο 4WD Mode ή τις κοντές σχέσεις).

Τέλος, να τονίσουμε πως το ωφέλιμο φορτίο του αυτοκινήτου ξεπερνά τα 1.000 κιλά και έχει την ικανότητα ρυμούλκησης 3,5 τόνων

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη προσφορά έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Έχει ξεκινήσει ήδη η αντιπυρική περίοδος όμως θέλω να επισημάνω ότι φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης 112 μια πονεμένη ιστορία αρκετών ετών επιτέλους λειτουργεί και δίνει στην Πολιτική Προστασία ένα σημαντικότατο εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών. Οι δυνάμεις έχουν διαταχθεί με διασπορά σε όλη τη χώρα. Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα με 3 ελικόπτερα βαρέως τύπου και διαθέτουμε φέτος 1.300 περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες ενώ τα νέα οχήματα έφτασαν τα 126 και ολο το προσωπικό διαθέτει ανανεωμένο εξοπλισμό ατομικής προστασίας».

Μιλώντας ειδικά για τα 20 οχήματα που παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική εξήγησε ότι πρόκειται για «οχήματα γρήγορης προσβολής καθώς κουβαλούν 600 λίτρα νερό το καθένα και μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε μια φωτιά εν τη γενέσει της».

«Ξέρουμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και δεν επιτρέπουν καμία επανάπναυση. Καλούμαστε να διαχειριστούμε δύο προκλήσεις: η μια οι δασικές πυρκαγιές, η δεύτερη αυτή του κορωνοϊού και της επιτήρησης των επισκεπτών που περιμένουμε να είναι πολλοί» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε, επίσης, ότι «έχει τραυματιστεί το συλλογικό υποσυνείδητο από τραγωδίες που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε» δηλώνοντας την «απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και το θάρρος» των πυροσβεστών.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε, ακόμα, ότι συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με το κράτος «εκδηλώθηκαν πολλές στην πανδημία και μας οδήγησαν στην πρώτη νίκη και έκαναν την Ελλάδα παγκόσμια παράδειγμα γρήγορης και αποτελεσματικής αντίδρασης» σημειώνοντας ότι σχεδόν 90 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν είτε σε μετρητά είτε σε ειδη πρώτης ανάγκης για ενίσχυση δομών υγείας και πολιτικής προστασίας.

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο αεροδρόμιο Ελεύθεριος βενιζελος. Πηγη: kalimera-arkadia.grΑυτά είναι τα νέα αυτοκίνητα της πυροσβεστικήςΑυτά είναι τα νέα αυτοκίνητα της πυροσβεστικήςΑυτά είναι τα νέα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής