Ανοίγει ο δρόμος αποζημιώσεων για επαγγελματίες και κατοίκους στο Βαμβακόπουλο που είχαν πληγεί από την πυρκαγιά του Μαΐου του 2013, μετά τη χθεσινή καταδίκη της ΔΕΗ ως υπαίτιας για το ξέσπασμα της φωτιάς από το δίκτυό της.

Oμόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων μετά από εισήγηση και του εισαγγελέα έκρινε ένοχη τη ΔΕΗ για το ξέσπασμα της φωτιάς, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή στον υπεύθυνο συνεργείου καθαρισμού των μονοτήρων της ΔΕΗ.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι επαγγελματίες – σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζονται σε μια 12αδα – θα ξεκινήσουν προσφυγές στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις για την καταστροφή που υπέστησαν. Σημειώνεται ότι πρωτόδικα η ΔΕΗ είχε αθωωθεί όμως η υπόθεση επανήλθε στις δικαστικές αίθουσες μετά από την άσκηση έφεσης από την εισαγγελία Χανίων.Πλέον η ΔΕΗ μπορεί να προσφύγει στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναψηλάφιση της υπόθεσης.
Στην εκδίκαση της υπόθεσης η ΔΕΗ υποστήριξε πως η φωτιά ξεκίνησε τριακόσια μέτρα από το στύλο της και κόντρα στον άνεμο που εκείνη την ημέρα έπνεε με ταχύτητες 10 μποφόρ.
Η πολιτική αγωγή (Γιώργος Περάκης, Μιχάλης Στεφανογιάννης, Μερόπη Βαγιωνάκη) έκαναν αναφορά στην έκθεση της πυροσβεστικής υπηρεσία στην οποία επισημαίνονταν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Με βάση την πρώτη καταγραφή που είχε γίνει τότε από τις υπηρεσίες είχαν γίνει οι παρακάτω ζημιές:
• Δύο κατοικίες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.
• Πέντε βιοτεχνίες, αποθήκες, εκθέσεις έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές.
• Επτά εργολαβικά μηχανήματα, JCB, εσκαφείς, οδοστρωτήρες κάηκαν, όπως επίσης και δύο μικρά φορτηγά.
• Τρία ΙΧ. και δύο τράκτορες φορτηγών κάηκαν ολοκληρωτικά.
• Τρεις αγροικίες υπέστησαν μεγάλες ζημιές
Επίσης είχε καταστραφεί σημαντικός εξοπλισμός σε έκθεση σκαφών, γεωργικός εξοπλισμός, ελαιόδενδρα. Πηγη : haniotika-nea.gr