Το Google κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα νέες δυνατότητες στην Αναζήτηση και τους Χάρτες, ώστε να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Βόρεια και την Κεντρική Καλιφόρνια.

Αναζητήστε λεπτομέρειες με την φράση “wildfire in California” ή μια συγκεκριμένη πυρκαγιά και θα δείτε το όνομα της πυρκαγιάς, την τοποθεσία και τα εδαφικά της όρια κατά προσέγγιση, αλλά και άρθρα και πηγές από τοπικές αρχές που αφορούν επείγοντα περιστατικά. Το ίδιο περιεχόμενο μπορεί κάποιος να βρει και στους Χάρτες, στους οποίους υπάρχει και εκεί προειδοποίηση όταν οι χρήστες πλησιάζουν κοντά σε μια ενεργή πυρκαγιά.

“Σε στιγμές στις οποίες μαίνεται μια πυρκαγιά, η επίγνωση του που ακριβώς προσανατολίζεται και πως μπορεί να αποφευχθεί είναι κρίσιμης σημασίας” δήλωσε ο Yossi Matias, αντιπρόεδρος του τομέα Engineering και επικεφαλής του τομέα Crisis Response στη Google, μέσω blog post. “Με την χρήση δορυφορικών δεδομένων για τη δημιουργία ενός χάρτη με τα όρια μιας πυρκαγιάς, ο κόσμος μπορεί να δει πλέον περίπου το μέγεθος και την τοποθεσία απευθείας μέσω του smartphone ή μέσω desktop”.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ομάδα δορυφόρων GOES του National Oceanic and Atmospheric Administration και τις δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων του Google Earth Engine, η ομάδα μπορεί πλέον να δείξει το μέγεθος μιας πυρκαγιάς “πολύ κοντά στον πραγματικό χρόνο”. Τα δεδομένα ανανεώνονται σχεδόν κάθε μια ώρα. “Οι δορυφόροι του NOAA περιλαμβάνουν infrared και οπτικούς αισθητήρες για την ανίχνευση των ‘hot spots’ ή των μεγάλων πυρκαγιών στην επιφάνεια της Γης” εξήγησε ο Matias. “Πραγματοποιούμε υπολογισμούς πάνω σε αυτά τα δεδομένα μέσω του Earth Engine, ώστε να αναγνωρίσουμε την περιοχή που πλήττεται”, κάτι που παρουσιάζεται στην Αναζήτηση και στους Χάρτες ως ένα κόκκινο εικονίδιο μαζί με την περίμετρο της περιοχής.

Η Google μπήκε στον χώρο της ανταπόκρισης σε επείγοντα περιστατικά το 2010, με τη Carmel Mountain Fire στο Ισραήλ. Από τότε, η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από εργαλεία επειγόντων περιστατικών, από SOS ειδοποιήσεις έως ανίχνευση σεισμών και προβλέψεις πλημμυρών. Ένας πιλότος χαρτογράφησης πυρκαγιών το 2019 στην Καλιφόρνια επιβεβαίωσε πως η δυνατότητα είναι ένα “χρήσιμο εργαλείο” για τους διασώστες, το προσωπικό διαχείρισης επειγόντων περιστατικών και την κοινότητα, σύμφωνα με τον Matias.

 

gr.pcmag.com