Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το ρήγμα της Πάρνηθας, γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την Αττική. Και όχι μόνο. Ο απολογισμός τραγικός. 155 οι νεκροί. Περισσότεροι από 700 οι τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.


Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, Είναι η δαπανηρότερη φυσική καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα και ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 χρόνων. Οι ζημιές που προκλήθηκαν υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.


Δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός. Αυτό όμως που προκάλεσε τόσους θανάτους και καταστροφές, ήταν τόσο η συνολική διάρκειά του, 15 δευτερολέπτων, όσο και το μικρό του εστιακό βάθος (από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα).

Στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστα ρήγματα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας. Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ’ ύψος του εδάφους που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη, και έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, έντασης 5,8 και 5,5 ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο.