Εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, με ομιλίες και σημαιοστολισμούς των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, προσαρμοσμένες στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης, στην Ημερήσια Διαταγή που ανέγνωσε, απευθυνόμενος σε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, τόνισε μεταξύ άλλων: «… Το έπος του ’40 είναι ο τελευταίος μεγάλος άθλος του ελληνισμού, ο πιο κοντινός σε εμάς, ο οποίος θα μπορούσε να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει έναν λαό σε συνθήκες όπως οι σημερινές. Είναι η κατά Νίτσε «μνημειακή ιστορία» που μας δίνει κουράγιο ότι «το μεγαλειώδες που υπήρξε κάποτε σε έναν τόπο, που υπήρξε κάποτε δυνατό σε έναν τόπο, θα είναι για τον λόγο αυτόν άλλη μια φορά δυνατό» και μας επιτρέπει να υπερβούμε τον φόβο, την αδυναμία και την αδράνεια. Ο εορτασμός των εθνικών επετείων συντελεί στην αναζωογόνηση και αναζωπύρωση των ιδεωδών ενός λαού, καθώς η συνείδηση της ιστορίας επέρχεται από την μνήμη αυτής. Έτσι η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα πρέπει να αποτελέσει την έμπνευση για να δουλέψουμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη θέση που κατέχει, με συνέπεια, τιμιότητα και με γνώμονα το καλό της πατρίδας μας, ώστε να ανακτήσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια, να καταστήσουμε την Ελλάδα φωτεινό σημείο αναφοράς, όπως τότε το 1940 και να αποδείξουμε για ακόμη μια φορά ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές μιας τόσο μεγαλειώδους κληρονομιάς. Χρόνια πολλά. Να χαίρεστε τις οικογένειές σας και να έχετε πίστη ότι και αυτή τη φορά θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα μας ταλανίζουν».

Ομιλητής στην εν λόγω εκδήλωση ήταν ο Πυραγός Σαμαράς Κωνσταντίνος, Τμηματάρχης Δικαστικού της Δ/νσης Νομικής Υποστήριξης του Α.Π.Σ., ο οποίος εξήρε την προσφορά και τη γενναιότητα των Ελλήνων που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του Άξονα, έκανε ιδιαίτερη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στην προκλητική απαίτηση της φασιστικής Ιταλίας για άνευ όρων παράδοση της πατρίδας μας, ο Ελληνικός λαός με πρωτοφανή προθυμία και αυταπάρνηση απάντησε ΟΧΙ. Τα μηνύματα της σημερινής επετείου, για προσήλωση στις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της αγάπης και πίστης προς την πατρίδα είναι διαχρονικά. Σήμερα, όμως που οι γείτονές μας, αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδος μας, τα μηνύματα αυτά είναι πλέον επίκαιρα από ποτέ. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές της βαριάς κληρονομιάς των προγόνων μας και ότι δεν απέβησαν μάταιες οι θυσίες και οι αγώνες τους, αγώνες που θαύμασε ολόκληρος ο κόσμος και ανάγκασαν τον τότε Ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας να εκστομίσει τη μνημειώδη φράση: Πλέον δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, Αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες!»

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπαρχηγός ΠΣ Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Επιτελάρχης Α.Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Αλέξιος Ράπανος, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) Υποστράτηγος ΠΣ Σπυρίδων Πέτρου, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής με έδρα την Αθήνα Υποστράτηγος ΠΣ Χρήστος Λάμπρης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων ΑΠΣ Υποστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Πουρναράς, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης ΑΠΣ Υποστράτηγος ΠΣ Χαράλαμπος Χιώνης, ο Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Α.Π.Σ., ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων, οι Διοικητές Διοικήσεων Π.Υ. Αθηνών, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και οι Τμηματάρχες των Διευθύνσεων Α.Π.Σ.πηγη: fireservice.gr Π.Σ.- Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940