Στα 850 έφτασαν τα συμβάντα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής
-Απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους πολίτες, τονίζει ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Β. Σολδάτος
-Σοβαρές οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, υπογραμμίζει ο δασάρχης Πύργου, Π. Λάττας

Νέο ρεκόρ στις αγροτοδασικές πυρκαγιές σημειώθηκε στη φετινή αντιπυρική περίοδο, αφού σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλης της Ηλείας κλήθηκαν να επέμβουν σε περίπου 850 συμβάντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιος αριθμός είχε να καταγραφεί το 2011, με 830 συμβάντα, ενώ η πιο πρόσφατη χρονιά σε αυτά τα επίπεδα ήταν το 2017 με 797 καταγεγραμμένες ενάρξεις.

soldatos vasilis1

Η θετική παράμετρος είναι ο δυσανάλογα μικρός αριθμός των καμένων εκτάσεων, περίπου 4.500 στρέμματα, κάτι που αποδεικνύει την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων της Πυροσβεστικής στην πλειονότητα των συμβάντων. Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος, οι ενάρξεις πυρκαγιάς ήταν πολλές αλλά οι καμένες εκτάσεις αναλογικά λιγότερες λόγω των επιτυχημένων πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

«Κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σημειώθηκαν πάρα πολλές πυρκαγιές σε όλη την Ηλεία, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, περιορίζοντας στο μέτρο του εφικτού τις καμένες εκτάσείς. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονό ότι στα πιο σοβαρά συμβάντα, όπως στην πυρκαγιά στο Λαντζόι ή στη Δάφνη Πηνείας, οριοθετήσαμε την ίδια ημέρα τη φωτιά και δεν επιτρέψαμε να επεκταθεί περισότερο. Παράλληλα, αποτρέψαμε τον κίνδυνο να χαθεί ανθρώπινη ζωή και προστατέψαμε τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων, ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιστάσεις», ανέφερε ο κ. Σολδάτος.

Με αφορμή και τα τρία συμβάντα και τις συλλήψεις το περασμένο Σάββατο, ο κ. Σολδάτος, υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης από την πλευρά των πολιτών, για να αποφεύγονται πυρκαγιές εξαιτίας της ανθρώπινης αμέλειας.

«Είναι ξεπερασμένη η αντίληψη πως οι πυρκαγιές εκδηλώνονται μόνο καλοκαίρι. Με την ανομβρία που επικρατεί πια, είναι εύκολο να ξεσπάσει πυρκαγιά ακόμα και το φθινόπωρο ή και τον χειμώνα. Πρέπει οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί όταν εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο, διότι τα περισσότερα συμβάντα οφείλονται σε εργασίες καύσης γεωργικών υπολειμμάτων, οι οποίες εξελίχθηκαν σε πυρκαγιές λόγω αμέλειας. Οφείλουμε άπαντε να αντιληφθούμε πως αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται πρωινές ώρες, σε καθαρισμένο χώρο και όχι κοντά σε δασική έκταση και να μη φυσάει. Κι αν είναι εφικτό, να υπάρχει και νερό ή πυροσβεστήρα μαζί μας, ώστε να μην εξελιχθεί η καύση σε πυρκαγιά»,  εξήγησε ο κ. Σολδάτος και πρόσθεσε ότι φέτος επιβλήθηκαν αρκετά πρόστιμα για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια και όλες οι σχετικές δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.

lattas panagiotis

Οι οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις

Ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας, στάθηκε στις επιπτώσεις της πυρκαγιάς τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων κυρίως της υπαίθρου.

«Μια σημαντική περιβαλλοντική παρενέργεια της δασικής πυρκαγιάς είναι οι διαβρώσεις του εδάφους και η συνακόλουθη υποβάθμισή του, ενώ όπου έχουμε ισχυρές κλίσεις, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα αν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, ειδικά σε πλαγιές απόκρημνης κλίσης, όπως στο Πουρνάρι, διότι η βροχή θα “γυμνώσει” τα εδάφη. Πέραν όλων των άλλων, θα είναι και αισθητικά άσχημη εικόνα. Δυστυχώς κάθε μεγάλη πυρκαγιά έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, διότι όσο περισσότερες είναι οι καμένες εκτάσεις που εμφανίζονται ως αναδασωτέες στον χάρτη, τόσο θα μειώνονται και τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθούν πρακτικές παλαιότερων δεκαετιών και να μην έχουμε παράνομες εκχερσώσεις, διότι αυτές οι εκτάσεις δεν μπορούν να δηλωθούν πουθενά για να αποφέρουν επιδότηση. Θα είναι λανθασμένη ενέργεια να γίνει κάτι τέτοιο, διότι αφενός δεν θα γίνεται να νομιμοποιηθεί και αφετέρου επισύρει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες», δήλωσε.

kondulis thodoris

Ο προγνώστης Καιρού με ειδίκευση στη Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Θοδωρής Κονδύλης, τόνισε σε πρόσφατο άρθρο του ότι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, οδηγούν αναπόδραστα σε αναπροσαρμογή του τρόπου αντιμετώπισης από την πλευρά των αρχών.

«Η καταστολή των δασικών πυρκαγιών χαμηλής έως μέσης έντασης είναι σήμερα επιτυχής, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις πυρκαγιές μεγάλης και υψηλής έντασης. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, όσο δεν συνδυάζεται η εμπειρία των διαχειριστών με την επιστημονική έρευνα και γνώση, θα παραμένουμε άοπλοι και τρωτοί στον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την αδυναμία ελέγχου του φαινομένου. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι αναγκαίο οι Αρχές να στραφούν από την καταστολή στην πρόληψη. Όσο απουσιάζουν η διαχείριση της καύσιμης ύλης, η εκπαίδευση και αξιολόγηση του πυροσβεστικού προσωπικού, η αλλαγή πρακτικών και στρατηγικών καταστολής και η μη αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου θα οδηγούμαστε ξανά και ξανά σε καταστροφικά φαινόμενα δασικών πυρκαγιών», εξήγησε.

proini.news