Μπαταρίες «ζόμπι» έχουν προκαλέσει εκατοντάδες πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και εργοστάσια ανακύκλωσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, σύμφωνα με καταγγελίες στη Βρετανία.

Πρόκειται για μπαταρίες κοινών προϊόντων, όπως φορητών υπολογιστών, tablet, κινητών τηλεφώνων, ασύρματων παιχνιδιών, συσκευών Bluetooth, ξυριστικών μηχανών, ηλεκτρικών οδοντόβουρτσων, σκούτερ ακόμη και ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Εάν δεν ανακυκλωθούν σωστά και καταλήξουν σε οικιακά απορρίμματα, οι νεκρές μπαταρίες μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνα περιστατικά, εξ ου και το ψευδώνυμο «ζόμπι».

Μόλις συλλεχθούν, είναι πιθανό να θρυμματιστούν ή να τρυπηθούν, και ορισμένοι τύποι μπαταριών ειδικότερα, όπως ιόντων λιθίου (Li-ion) και υβριδίου μετάλλου – νικελίου (NiMH), μπορούν να αναφλεγούν ή ακόμη και να εκραγούν όταν έχουν υποστεί ζημιά.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη άλλων υλικών, όπως το χαρτί, κάτι που οδηγεί σε σοβαρά περιστατικά που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων Environmental Services Association (ESA).

Στην ετήσια έρευνά του, ο ESA διαπίστωσε πυρκαγιές στις εγκαταστάσεις αρκετών μελών του, που ξεκίνησαν (ή πιστεύεται ότι ξεκίνησαν) από μπαταρίες ιόντων λιθίου. Τα περιστατικά αυτά έφτασαν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο (38%) όλων των πυρκαγιών – ή περίπου 250 πυρκαγιές μέσα σε ένα έτος.

Ενδέχεται, μάλιστα, να είναι ακόμη περισσότερα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει αποδειχθεί ποτέ.

Ο Τζέικομπ Χέιλερ, εκτελεστικός διευθυντής του ESA, δήλωσε: «Δυστυχώς, η πλειονότητα των μπαταριών που απορρίπτονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή δεν ανακυκλώνονται σωστά. Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από απρόσεκτα απορριφθείσες μπαταρίες θέτουν σε κίνδυνο ζωές, προκαλούν ζημιές εκατομμυρίων λιρών και διαταράσσουν τις υπηρεσίες αποβλήτων. Προτρέπουμε τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν τις μπαταρίες με υπευθυνότητα, χρησιμοποιώντας σημεία ανακύκλωσης μπαταριών σε καταστήματα και κέντρα ανακύκλωσης».

Η ESA ξεκίνησε μια εκστρατεία που ονομάζεται Take Charge, η οποία στοχεύει να πείσει το κοινό να ανακυκλώνει τις μπαταρίες με υπευθυνότητα.

Ο Μαρκ Αντριους, βοηθός επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Ανατολικού Σάσεξ, δήλωσε: «Οι μπαταρίες στα οικιακά απορρίμματα και στην ανακύκλωση μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες και παρατεταμένες πυρκαγιές».

Τα περιστατικά, είπε, είναι συχνά «πολύ δύσκολα να αντιμετωπιστούν από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν τη σημασία της σωστής απόρριψης μπαταριών, επομένως αυτή η απλή συμβουλή μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην πρόληψη των πυρκαγιών αποβλήτων», πρόσθεσε.

Πηγή: Skynews