Καιρός: Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναλύει τα προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό μέχρι (σχεδόν) το τέλος Ιανουαρίου.

Αναλυτικά όσα αναφέρει στη μακροσκελέστατη ανάλυσή του ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης:

ΕΡΧΕΤΑΙ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Μπορεί να διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ο καιρός όμως δεν φαίνεται να συμβαδίζει με το ημερολόγιο κάθε άλλο μάλιστα ετοιμάζεται να μας θυμίσει κάτι από Καλοκαίρι τις αμέσως επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται αρκετούς βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Αιτία γι αυτή την εξέλιξη όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη είναι ένα καλά οργανωμένο και βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην Ιβηρική χερσόνησο το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά βορειοανατολικά θα παρασύρει στην πορεία του πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική όπως σημειώνουμε και με τα μαύρα βέλη.

ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Η όλη αυτή εξέλιξη αναμένεται να χωρίσει τη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας σε δύο τμήματα. Από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια ο καιρός θα θυμίζει τελείωμα Χειμώνα προς Άνοιξη ενώ νοτιότερα τελείωμα Άνοιξης προς Καλοκαίρι.
Μια τέτοια ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογική αν βρισκόμασταν στο Πάσχα, για Ιανουάριο μήνα όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν φυσιολογική όχι όμως και πρωτόγνωρη με την έννοια ότι και στο παρελθόν έχουμε ζήσει ανάλογες καιρικές καταστάσεις και αν δεν με προδίδει η μνήμη μου τον Δεκέμβριο του 2010 πρέπει να ζήσαμε μια αντίστοιχη ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 28°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ – ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΤΙΑ

Όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη μας, η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 25 βαθμούς κελσίου σε κάποια γεωγραφικά διαμερίσματα. Πρωταθλήτρια σε αυτή την κούρσα ανόδου του υδραργύρου όπως όλα δείχνουν θα είναι η Κρήτη όπου εξαιτίας και του νοτιά που θα λειτουργεί σαν καταβάτης ο υδράργυρος θα φλερτάρει με τους 30 βαθμούς κελσίου με τα προγνωστικά να δίνουν σαν πρώτη προσέγγιση 26 με 28 βαθμούς κελσίου.

Την ίδια στιγμή στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 12 με 14 βαθμούς κελσίου ενώ στα βορειοδυτικά τμήματα ίσως βρεθούμε και κάτω από τους 12 με βροχές και χιόνια στα βουνά.

Στον τρίτο μας χάρτη με τους χρωματισμούς μπορείτε να παρακολουθήσετε τις βροχοπτώσεις που περιμένουμε και οι οποίες στην ουσία θα εντοπίζονται στα δυτικά τα κεντρικά τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ίσως μάλιστα σε αυτές τις περιοχές να έχουμε και λασποβροχές μιας και με την θερμή αέρια μάζα θα μεταφερθεί και Αφρικανική σκόνη.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στον τέταρτο χάρτη μας όπου απεικονίζουμε τις αέριες μάζες, μπορούμε να δούμε ότι στο 90% της Γηραιάς ηπείρου ο Χειμώνας δείχνει για τα καλά τα δόντια του σε αντίθεση με την γειτονιά μας όπου η Αφρική επιβάλει τους δικούς της νόμους με τους νοτιάδες να προσπαθούν να μεταφέρουν την θερμή αέρια μάζα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη τηρουμένων και των αναλογιών κοιτώντας τι δείχνουν και τα ημερολόγια.

newsbomb.gr