Ζημιές 210 δισ. δολ. το 2020 από τις φυσικές καταστροφές εκτιμά η Munich Re.Οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν ζημίες ύψους 210 δισεκ. δολαρίων το 2020, με τις ΗΠΑ να υφίστανται ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα από κυκλώνες και δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία.

Οι ζημίες, σύμφωνα με τον απολογισμό της γερμανικής αντασφαλιστικής Munich Re, αυξήθηκαν από τα 166 δισεκ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και καταγράφονται την ώρα που η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη εντείνει τους κινδύνους.

Οι ζημίες που ήταν ασφαλισμένες αυξήθηκαν στα 82 δισεκ. δολάρια από τα 57 δισεκ. δολάρια το 2019, σύμφωνα με την Munich Re. Οι ζημίες αυτές έρχονται να προστεθούν στο βάρος της πανδημίας του κορονοϊού που έχει πλήξει σοβαρά τον ασφαλιστικό κλάδο.

«Η κλιματική αλλαγή θα διαδραματίσει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο σε όλους αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε ο Τόρστεν Γιέβορεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re, καταδεικνύοντας τυφώνες, δασικές πυρκαγιές και άλλες καταιγίδες. «Είναι ώρα για δράση», δήλωσε.

 

Σύμφωνα με την Munich Re, η εποχή των τυφώνων ήταν «υπερδραστήρια», με αριθμό-ρεκόρ 30 καταιγίδων, ξεπερνώντας τις 28 καταιγίδες του 2005.

Τα κύματα καύσωνα και οι ξηρασίες τροφοδοτούν τις δασικές πυρκαγιές, με ζημίες 16 δισεκ. δολαρίων πέρυσι στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι πλημμύρες στην Κίνα ήταν η μεμονωμένη φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος, με ζημίες 17 δισεκ. δολάρια, αλλά μόνο το 2% των ζημιών ήταν ασφαλισμένες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters