Αχαΐα: Με 12.000 οφειλόμενα ρεπό οι πυροσβέστες.

Τη θεσμοθέτηση και στο Πυροσβεστικό Σώμα, της αμοιβής της εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου διεκδικεί πλέον μέσω της Δικαστικής οδού, η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (ΕΥΠΣΔΕΙΝ).
Ζητά επίσης συγκεκριμένο πλαίσιο χορήγησής της, αλλά και την αποπληρωμή των ήδη οφειλόμενων αναπαύσεων – ρεπό, που έχουν συσσωρευτεί λόγω της υπερεργασίας.
ΠΑΤΡΑ
Στην Πάτρα, όπως πληροφορείται η «Π», οφείλονται 8.646 οκτάωρα – ρεπό μόνο σε 98 πυροσβέστες του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού, ενώ συνολικά σε επίπεδο νομού ξεπερνούν συνολικά τις 12.000(!).

Σε αυτά, έρχονται να προστεθούν και οι περιπτώσεις των 750 και πλέον μελών, που εκπροσωπεί η ΕΥΠΣΔΕΙΝ και υπηρετούν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.
«Θα πρέπει να πληρωθούν οι οφειλόμενες αναπαύσεις και να θεσμοθετηθεί πλαίσιο λειτουργίας απονομής και χορήγησης της υπερεργασίας», δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Βασίλης Φερτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα «υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που συνταξιοδοτήθηκαν και δεν τα έλαβαν ποτέ».
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ
Πρόκειται για ένα πάγιο και διαρκές αίτημα των πυροσβεστών, το οποίο πλέον για πρώτη φορά διεκδικείται δικαστικά. Η αρχή έγινε με την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, από το προεδρείο της ΕΥΠΣΔΕΙΝ, σε συνεργασία με το

νομικό επιτελείο της Ενωσης, που κατέληξε στη σύνταξη του θεσμικού πλαισίου, που αναμένεται να βάλει τέλος σε μια αδικία ετών, όπως επισημαίνεται από τους συνδικαλιστές.
Τις προσεχείς ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», θα υποβληθούν στα κατά τόπους Πρωτοδικεία, από τον νομικό σύμβουλο της Ενωσης, οι φάκελοι στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αιτήσεις – βεβαιώσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλων, στις οποίες αναγράφονται αναλυτικά τα χρωστούμενα ρεπό, σε βάθος 18 χρόνων(!).
«Μόνο έτσι θα σταματήσει το αναχρονιστικό πλαίσιο εργασιακής λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, που υποχρεώνει τον υπάλληλο να εργάζεται ατελείωτες ώρες, πέραν του κανονικού ωραρίου, χωρίς να αμείβεται», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η διαμορφωθείσα κατάσταση έγκειται στο γεγονός της μη ύπαρξης νομικού πλαισίου, βάσει του οποίου προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα χορήγησης των ρεπό -συνεπεία υπερεργασίας- ή αποζημίωση αυτών.
Αποτέλεσμα τα αιτήματα των πυροσβεστών για τη λήψη των ημερών ανάπαυσης που δικαιούνται, να μην ικανοποιούνται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με το αιτιολογικό της αδυναμίας, λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και να συγκεντρώνονται αυξητικά, με την πάροδο των ετών.

Η κίνηση, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις διεκδίκησης του αιτήματος, υιοθετήθηκε και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) και ως εκ τούτου σε ανάλογες ενέργειες, αναμένεται να προβούν και άλλα σωματεία, ανά την Ελλάδα
Υπενθυμίζεται, ότι το 2001, κατόπιν συνδικαλιστικών αιτημάτων, επί θητείας Χρυσοχοΐδη, τα οφειλόμενα ρεπό είχαν πληρωθεί, χωρίς ωστόσο να διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο για τη χορήγηση των ημερών αναπαύσεων των πυροσβεστών ή της αποζημίωσης τους.Αχαΐα: Με 12.000 οφειλόμενα ρεπό οι πυροσβέστεςπηγη:policenet.gr