Οι Ιταλοί έρχονται να βάλουν φωτιά στα σενάρια για μια ψυχρή εισβολή παρόμοια με αυτή που είχε συμβεί τον Μάρτιο του 1987 στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, θεωρώντας ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας κρύβουν κάτι πολύ ισχυρό που θα εξαπολύσει ο Μάρτιος του 2021 κατά το ξεκίνημά του, στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και στη χερσόνησο των Βαλκανίων μέχρι την Τουρκία.

Καιρός: Υπάρχει το ενδεχόμενο η Νοτιοανατολική Ευρώπη να ζήσει ένα νέο 1987 σύμφωνα με τους Ιταλούς μετεωρολόγους;

Η αλήθεια είναι ότι η χειμερινή περίοδος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, εκπλήσσει με τις απίστευτες εναλλαγές που παρουσιάζει μέχρι να φτάσει στο αποκορύφωμά της. Απόδειξη είναι, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται βίαια ψυχρά επεισόδια στο σύνολο της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι πριν από αυτά επικρατούσαν ήπιες καιρικές συνθήκες, έως θα έλεγε κανείς σχετικά θερμές για την εποχή. Καμία όμως χρονιά δεν μπορεί να συγκριθεί με τον άκαμπτο Μάρτιο του 1987 που θεωρήθηκε τότε ο χειρότερος των τελευταίων 100 ετών, λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στην κεντρική και τη νότια Ιταλία όπως και σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τότε, ο ισχυρός αντικυκλώνας Ρωσίας – Σιβηρίας ήταν ιδιαίτερα επίμονος και εξαιρετικά συμπαγής, γεγονός που ανάγκασε μια ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα να αποκοπεί και να εισβάλλει με σφοδρότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν είχαν πολικά χαρακτηριστικά και παρά το γεγονός ότι είχαμε περιόδους πυκνών χιονοπτώσεων με κάποια διαλείμματα όπου συνέχιζαν όμως να επικρατούν ιδιαίτερα ψυχρές και ξηρές καιρικές συνθήκες, το κύμα αυτό συνολικά διατηρήθηκε πάνω από την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια για δύο ολόκληρες εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 4 έως τις 20 Μαρτίου.

Καιρός: Υπάρχει το ενδεχόμενο η Νοτιοανατολική Ευρώπη να ζήσει ένα νέο 1987 σύμφωνα με τους Ιταλούς μετεωρολόγους;

Η Ιταλία λοιπόν τον Μάρτιο του 1987 έζησε μια απίστευτη συσσώρευση χιονιού που λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών μετατρέπονταν σε πάγο καθώς ο υδράργυρος δεν ανέβαινε πάνω από το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε αρκετές πόλεις όπως ήταν στην Molise, Βasilicata, Abruzzo, καθώς και στην Gioia del Colle, όπου το ύψος του χιονιού έφτασε πάνω από τα 72 εκατοστά. Ακόμα όμως και στο Μπάρι οι θερμοκρασίες ήταν αρνητικές για τουλάχιστον 15 ημέρες, με το χιόνι να φτάνει έως και τα 70 εκατοστά, ενώ στην Valle d’ Itria έφτανε μέχρι τα 50 εκατοστά. Χιόνια όμως υπήρξαν στο σύνολο της κεντρικής και νότιας Ιταλίας με αρκετά μάλιστα σημαντικές συσσωρεύσεις.

Καιρός: Υπάρχει το ενδεχόμενο η Νοτιοανατολική Ευρώπη να ζήσει ένα νέο 1987 σύμφωνα με τους Ιταλούς μετεωρολόγους;

Οι Ιταλοί λοιπόν δεν αποκλείουν ότι ο Μάρτιος του 2021 μπορεί να κρύβει μια παρόμοια καιρική κατάσταση στο πρώτο μισό του μήνα, καθώς θεωρούν ότι η πολική δίνη παραμένει αρκετά αδύναμη, ακόμα κι αν υπάρχουν ενδείξεις ότι προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει πίσω στον Βόρειο Πόλο. Ο παράγοντας που θεωρούν οι Ιταλοί ότι δεν θα την αφήσει να τα καταφέρει να επιστρέψει η πολική δίνη στην αφετηρία της, είναι η συνεχής θέρμανση της στρατόσφαιρας που πιθανόν να αναγκάσει μια νέα ψυχρή μάζα αέρα με ιδιαίτερη δυναμική να εισχωρήσει βίαια στην Γηραιά Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Αν συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται, αυτές οι χώρες της Ευρώπης να βιώσουν ένα παρατεταμένο κρύο καιρό με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με πολλά χιόνια ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ακόμα και γι αυτούς θεωρείται μια απλά τάση του καιρού που χρήζει σωστής και ουσιαστικής ανάλυσης των δεδομένων μέσα στις επόμενες ημέρες, μέχρι να θεωρηθεί βέβαιο ότι θα συμβεί, καθώς αλλαγές θα υπάρξουν όπως κι αρκετές διαφοροποιήσεις. Μέχρι τότε λοιπόν θα βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση τα δεδομένα, δίνοντας παράλληλα οι Ιταλοί τον χάρτη της ψυχρής μάζας αέρα στη στάθμη των 500hPa στις 8 Μαρτίου του 1987.

Πηγή ανάλυσης : Meteopuglia.org

Επιμέλεια – Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία – Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος