Το πρώτο Viking CL-415EAF «Enhanced Aerial Firefighter» παραδόθηκε στην εγκατάσταση της Bridger Aerospace στο Bozeman της Μοντάνα ως μέρος μιας σύμβασης που με όλες τις επιλογές που ασκήθηκαν εκτιμάται σε 204 εκατομμύρια δολάρια καλύπτοντας την αγορά έξι από τα αμφίβια αεροσκάφη.

Ο σειριακός αριθμός του κατασκευαστή (MSN) 1081, ο πρώτος Canadair CL-215 που υπέστη τη σημαντική τροποποίηση της διαμόρφωσης «Enhanced Aerial Firefighter» του EAF, πήρε την εναρκτήρια πτήση του στις 9 Μαρτίου 2020 έξω από την εγκατάσταση του συνεργάτη προγράμματος Cascade Aerospace στο Abbotsford, B.C.

Ο Tim Sheehy, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bridger Aerospace Group δήλωσε: «Η επιθετική αρχική επίθεση και η προηγμένη τεχνολογία για την υποστήριξη του πυροσβέστη των άγριων εκτάσεων είναι ο πυρήνας του ήθους του Bridger. Το Viking CL-415EAF είναι το πιο ικανό πλεονέκτημα αρχικής επίθεσης στον πλανήτη και είμαστε περήφανοι που είμαστε οι πελάτες εκτόξευσης για αυτήν την απίστευτη ικανότητα. ”

Το καινούργιο Canadair Viking CL-415EAF (Βίντεο)
Ο Robert Mauracher, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ για τη Viking, σχολίασε: «Η παράδοση του πρώτου Enhanced Aerial Firefighter είναι το αποκορύφωμα ενός πολύπλευρου συνεργατικού έργου που ξεκίνησε αρχικά το 2018 και αντιπροσωπεύει τη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Viking, Longview Aviation Capital (LAS) και Bridger τους τελευταίους 24 μήνες. Ανυπομονούμε τώρα να προσθέσουμε ένα δεύτερο αεροσκάφος στο στόλο τους τους επόμενους μήνες.

Το πρόγραμμα τροποποίησης Viking CL-415EAF αποτελεί μέρος μιας σταδιακής προσέγγισης για να αξιοποιήσει τις εξελίξεις που έγιναν με τα αεροσκάφη που έχουν μετατραπεί LAS ως βάση για το προτεινόμενο εναέριο πυροσβεστικό και αμφίβιο αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων νέας παραγωγής Viking CL-515.

Το Viking CL-415EAF “Enhanced Aerial Firefighter” είναι ένα ειδικά επιλεγμένο πλαίσιο αέρος CL-215 που μετατρέπεται σε διαμόρφωση στροβίλου χρησιμοποιώντας κιτ μετατροπής που παρέχονται από τη Viking. Διαθέτει μια νέα ενσωματωμένη ψηφιακή σουίτα ηλεκτρονικής αερογραμμής Collins Pro Line Fusion, κινητήρες στροβίλων Pratt & Whitney PW123AF, αυξημένη επιβραδυντική ικανότητα και βελτιώσεις σε πολλά συστήματα αεροσκαφών.

Το Viking CL-415EAF αντιπροσωπεύει την εξέλιξη του τύπου, χρησιμοποιώντας το δίθυρο σύστημα πτώσης νερού υψηλότερης παράδοσης σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα συντήρησης μηδενικού χρόνου και ένα πρόγραμμα εγγύησης «νέου αεροσκάφους» που υποστηρίζεται από το εργοστάσιο. Όλα τα ξεπερασμένα εξαρτήματα που επηρεάζουν τον παγκόσμιο στόλο των αεροσκαφών CL-215 & CL-415 αντικαθίστανται στο CL-415EAF και το αναβαθμισμένο αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να αποτυγχάνει σε ασφαλή κριτήρια πιστοποίησης FAR 25 χωρίς προκαθορισμένο όριο ζωής.

fireaviation.com