Επιτέλους αυτονομείται η Πυροσβεστική /Τελικές πινελιές από Βουλή.Κύπρος-Επιτέλους αυτονομείται η Πυροσβεστική /Τελικές πινελιές από ΒουλήΕπιτέλους τελειώνει το περιβόητο θέμα της αυτονόμησης της Πυροσβεστικής. Δυο και πλέον χρόνια μετά την κατάθεση των νομοσχέδίων η Νομική Υπηρεσία καταθέτει σήμερα Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021  τα αναθεωρημένα κείμενα, που θα είναι και τα τελικά με σκοπό να κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Το στοίχημα που μπήκε είναι όπως τα νομοσχέδια που θα αλλάξουν όλο το στάτους της Πυροσβεστικής κατατεθούν στην Ολομέλεια πριν από τη διάλυση της Βουλής στις 23 Απριλίου 2021.

Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν σήμερα:

  • Ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμος του 2019.
  • Οι περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Πειθαρχικοί) Κανονισμοί του 2021.
  • Οι περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Προαγωγές Μελών Πυροσβεστικής εκτός Ειδικών Πυροσβεστών) Κανονισμοί του 2021.
  • (Οι περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Εφεδρικοί Πυροσβέστες) Κανονισμοί του 2021.

Στα νομοθετήματα αυτά, καθορίζονται, μεταξύ άλλων, η δομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα καθήκοντα και οι εξουσίες των μελών της, σύγχρονα και αξιόπιστα κριτήρια πρόσληψης πυροσβεστών, οι διαδικασίες πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγής, τα πειθαρχικά αδικήματα και οι πειθαρχικές διαδικασίες.  

Τι προνοούν τα νομοσχέδια για την Πυροσβεστική
Τα νομοσχέδια  για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής καλύπτουν τα ακόλουθα:

Δομή: 
Αρχιπύραρχος – Θα στεγάζεται στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής. Θα λειτουργεί ως ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και θα διαθέτει επιτελικό γραφείο  και γραφείο Τύπου. Η μισθολογική κλίμακα θα είναι μεταξύ Α14-15.
Tέσσερεις  πύραρχοι – Θα έχουν έδρα το Αρχηγείο Πυροσβεστικής. Ο ένας θα αναλάβει τον κλάδο Επιχειρήσεων (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου και της ΕΜΑΚ) – ο άλλος τον κλάδο Υποστήριξης και Διοίκησης, ο τρίτος τον κλάδο Υποστήριξης και ο τέταρτος τον κλάδο Εκπαίδευσης. Η κλίμακά τους μισθολογικά θα κυμαίνεται μεταξύ Α12-Α13.Ακολούθως στην ιεραρχία βρίσκουμε τους επιπυραγούς κάτι αντίστοιχο σε βαθμό με τους Αστυνόμους Β’. Ακολουθούν οι πυραγοί, οι υποπυραγοί, οι πυρονόμοι, οι αρχιυροσβέστες που δεν θα έχουν θέση προαγωγής – αλλά τιμητικής διάκρισης και οι πυροσβέστες. Οι αλλαγές θα μπορούν να καταστήσουν την Πυροσβεστική αποτελεσματική, ευέλικτη και πλήρως οικονομικά ανεξάρτητη. 
Κενό φαίνεται να προκύπτει στη σύσταση των Συμβουλίων Κρίσεων και Αξιολόγησης για τις προαγωγές.

Δεν φαίνεται να επαρκούν οι αξιωματικοί που στελεχώνουν τις Επιτροπές μέσω βαθμού και ως εκ τούτου οι Επιτροπές θα συμπληρώνονται από εξωτερικά μέλη (σ.σ. από τη Νομική Υπηρεσία).

Μιλώντας στην Offsite o διευθυντής της Πυροσβεστικής Πολύβιος Χατζηβασιλείου εξέφρασε την ικανοποίηση διότι έμειναν μόνο τα τυπικά για να τελειώσει το ζήτημα της αυτονόμησης.Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση.   Μέσω της αυτονόμησης, η Πυροσβεστική  θα δρα άμεσα και ανεξάρτητα, χωρίς καθυστέρηση, βάσει της τεχνογνωσίας που έχει στο χειρισμό διάφορων λειτουργικών προβλημάτων. Πηγή:offsite.com