Σε Ανατολικό και Δυτικό τομέα – Εν τω μεταξύ άρχισε η προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που πλησιάζει.

Νέους πυροσβεστικούς σταθμούς στον ανατολικό και δυτικό τομέα θα δει σύντομα ο νομός Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξη στο «TyposThes» ο νέος διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης «για την καλύτερη προσφορά ασφάλειας προς τον πολίτη και για την αποτελεσματικότερη επιχειρησιακή δράση υπάρχει σκέψη του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και βούληση από την πολιτική και φυσική ηγεσία, για την ίδρυση νέου σταθμού ή κλιμακίου στον Ανατολικό τομέα του νομού Θεσσαλονίκης. Φυσικά είναι και θέμα κτιρίου, οικοπέδου, καθώς και φορέων που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο κ. Δαδούδης τόνισε πως πιθανό μέρος για να γίνει ο σταθμός είναι Περαία, ενώ ως προς το χρόνο διεκπεραίωσης του έργου είπε ότι θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα “τρέξουν” οι διαδικασίες. Για το δυτικό τμήμα της πόλης σημείωσε πως υπάρχει πρόθεση να γίνει και εκεί μεταγενέστερα ένας πυροσβεστικός σταθμός, «ανάλογα  πάντα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην πορεία».

Όπως εξήγησε στόχος είναι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία με ευχέρεια να καλύπτει όλο το εύρος του νομού σε κάθε γωνιά».

Προετοιμασία ενόψει αντιπυρικής περιόδου

3f1_dadoudis.jpg

Αυτό το διάστημα επικαιροποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει την 1η Μαΐου. «Το Πυροσβεστικό σώμα ως ο κύριος φορέας ανάληψης δασοπυρόσβεσης προετοιμάζεται. Επικαιροποιεί μέσα από τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο, τα επιχειρησιακά του σχέδια, τόσο πανελλαδικά, όσο και ανά νομό και περιφέρεια. Μην ξεχνάτε πως ο κάθε νομός και η κάθε περιφέρεια έχει διαφορετικές γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες. Οπότε με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική διαμορφώνει το δικό της επιχειρησιακό σχέδιο, το πώς δηλαδή θα προστατέψει και θα επιτηρήσει το περιβάλλον. Στο στάδιο της επικαιροποίησης που βρισκόμαστε καταγράφουμε τον στόλο μας, ενώ επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας και κυρίως Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄Βαθμού. Ήδη έχει δημιουργηθεί η έγγραφη επικοινωνία με τους παραπάνω φορείς. Αναμένουμε τα νέα στοιχεία για μηχανήματα, ενέργειες, δράσεις που κάνει κάθε δήμος ο οποίος έχει δάση, δασικές εκτάσεις ή αλσύλλια, ώστε να τα εντάξουμε όλα αυτά στο δικό μας επιχειρησιακό σχέδιο, γνωρίζοντας ποια υποστήριξη θα έχουμε. Στόχος μας να είμαστε έτοιμοι και τυπικά την 1η Μαΐου για την όσο το δυνατόν καλύτερη επιτήρηση και φύλαξη του δασικού μας πλούτου και φυσικά, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να έχουμε έτοιμους τρόπους δράσης, αντίδρασης και συνεργασίας με τους φορείς».

34 σοβαρές πυρκαγιές στο Σέιχ Σου την τελευταία δεκαετία

Ερωτηθείς σχετικά με το περιαστικό δάσος της πόλης μας ο κ. Δαδούδης είπε στο TyposThes πως «κατά την τελευταία δεκαετία είχαμε 34 σοβαρές πυρκαγιές. Οι 19 ήταν από πρόθεση, οι 13 από αμέλεια και οι δύο από φυσικά φαινόμενα».

Όπως μάς εξήγησε «το Σέιχ Σου είναι η ναυαρχίδα της επιτήρησης του δασικού όγκου στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια δασική έκταση που δεν ανήκει σε δήμο ή φορέα, οπότε είναι αναγκαία η συνεργασία με τους δήμους. Το Πυροσβεστικό Σώμα εξετάζει το Σέιχ Σου ως ενιαίο χώρο, και συντάσσει το επιχειρησιακό της σχέδιο με αυτά που θεωρεί πιο δόκιμα ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη προστασία του δάσους».

Ανθρώπινο δυναμικό – Υλικός εξοπλισμός

pyrosvestiki_2.jpg

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό ο αντιπύραρχος σημείωσε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πόλη μας «είναι σε καλή κατάσταση». «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε ευχερέστερα το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», είπε και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση «όσο περισσότερα άτομα υπάρχουν τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα και τόσο καλύτερα θα επιτυγχάνεται ο στόχος».

Εξάλλου ανέφερε πως επειδή η πυροσβεστική είναι ένα μηχανοκίνητο σώμα ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος και υπάρχει ανάγκη «για ενίσχυση σε οχήματα και στόλο».

Για τα εναέρια μέσα είπε πως «χρειάζονται με δεδομένη την γεωμορφολογία που παρουσιάζει η Ελλάδα, στην κατάσβεση των πυρκαγιών». Πρόσθεσε δε πως κάθε χρόνο η πολιτική και η φυσική ηγεσία φροντίζει για την παρουσία τους.

Σημαντικό κομμάτι οι εθελοντές και συνειδητοποιημένοι πολίτες

Ξεχωριστή είναι και η προσφορά των εθελοντών. «Το Πυροσβεστικό Σώμα θέλει να έχει στενή συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες. Άλλωστε διατηρεί στις τάξεις του και εθελοντές, τους οποίους και εκπαιδεύει. Εξάλλου δεν αρνείται να εκπαιδεύσει και ομάδες της Πολιτικής Προστασίας. Και από την πλευρά μου, αλλά και από την πλευρά των προκατόχων μου έχει υπάρξει η συνεργασία σε αυτό το κομμάτι. Οι εθελοντές είναι πολύτιμοι στην επιτήρηση. Σε καταστάσεις υψηλού δείκτη μπορούμε να τους “απλώσουμε” στο χώρο που θέλουμε να φυλάξουμε και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», σχολίασε ο κ. Δαδούδης. Παράλληλα υπογράμμισε και την προσπάθεια που γίνεται ώστε να υπάρχει επαφή και με τους πολίτες στο κομμάτι της ενημέρωσης. «Στέλνουμε επισταμένως μηνύματα στους δημότες, θέλοντας να τους εμπεδώσουμε την ευθύνη και υπευθυνότητα που πρέπει να έχουν σε κάθε δράση τους που σχετίζεται με το δάσος και την ύπαιθρο, τι εργασίες πρέπει να αποφεύγουν κλπ και ότι αν δουν καπνό ή φωτιά θα πρέπει να καλέσουν στο 199. Η άμεση ειδοποίηση επιφέρει και την άμεση επέμβαση», πρόσθεσε.

Πανδημία και πυρκαγιές σε σπίτια τις ημέρες ψύχους

Ερωτηθείς σχετικά με τις περιπτώσεις πυρκαγιών στην περίοδο της καραντίνας ο κ. διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης σημείωσε στο «TyposThes» πως «ιδιαίτερα τις ημέρες που υπήρχε ψύχος σημειώθηκαν πυρκαγιές σε τζάκια και καμινάδες σπιτιών. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: στην αμέλεια συντηρήσεων στις καμινάδες και σε κακές κατασκευές που εφάπτονται με ξύλινες επιφάνειες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσουν πυρκαγιές».

Αναφορικά με τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών πχ σεισμούς ο αρχιπύραρχος τόνισε πως «το Πυροσβεστικό σώμα είναι σε ετοιμότητα. Το είδαμε και στην Θεσσαλία αυτό. Οφείλουμε και δηλώνουμε έτοιμοι με ό,τι χρειαστεί ο πολίτης».

Δείτε τις δηλώσεις του αρχιπύραρχου Κ. Δαδούδη στο TyposThes.