Ματθαιόπουλος για Μάτι: Ολέθριο λάθος η μετακίνηση μέσων από Πεντέλη σε Κινέτα.Ματθαιόπουλος για Μάτι: Ολέθριο λάθος η μετακίνηση μέσων από Πεντέλη σε Κινέτα

Αποκαλυπτική η απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου, για την τραγωδία με 102 νεκρούς στο Μάτι.

Τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σωτήρη Τερζούδη, «καίει» στην απολογία του για τη φωτιά στο Μάτι ο υπαρχηγός του Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Ο τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην απολογία του, υποστηρίζει ότι δρούσε υπό τις εντολές του τότε αρχηγού, Σωτήρη Τερζούδη, αλλά κυρίως πως δεν ήταν συντονιστής της επιχείρησης, ειδικά των εναέριων μέσων. Επίσης, χαρακτηρίζει «ολέθριο λάθος να αποσταλούν εναέριες δυνάμεις στην περιοχή της MOTOR OIL από το Νταού Πεντέλης».

«Συντονιστής ήταν ο αρχηγός»

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, στην απολογία του κάνει σαφές πως δεν είχε τον συντονισμό της επιχείρησης. Προσκόμισε, μάλιστα, ένα αποκαλυπτικό έγγραφο με την υπογραφή της Πολιτικής Προστασίας, προς επιβεβαίωση των λεγομένων του. Βάσει αυτού, συμμετείχε το μοιραίο βράδυ στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας από τις 20:00 και μέχρι αργά της ίδιας ημέρας.

Παρουσιάστηκε σ’ αυτό κατόπιν εντολής του αρχηγού, άρα δεν θα μπορούσε σε όλο αυτό το διάστημα να έχει το συντονισμό, με δεδομένο ότι βρισκόταν στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Ο Ματθαιόπουλος υποστηρίζει ότι στο συγκεκριμένο Συντονιστικό Οργανο θα έπρεπε, βάσει του νόμου, να βρίσκεται ο Σωτήρης Τερζούδης, αλλά πήγε ο ίδιος κατόπιν εντολής του προϊσταμένου του.

Ο κ. Ματθαιόπουλος στο ερώτημα αν είχε εικόνα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς απαντά στην απολογία του ως εξής: «Εάν είχα την πλήρη εικόνα και ακριβή ενημέρωση από τους ανωτέρω επικεφαλής της πυρκαγιάς για την εξέλιξή της καθώς και για την επικινδυνότητά της, θα τους έλεγα, όπως και στην Κινέτα, αν και δεν ήταν αρμοδιότητά μου, να συγκαλέσουν ΣΟΠΠ (Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας), προκειμένου να αποφασίσουν για την απομάκρυνση ή όχι των πολιτών, ήτοι για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Σημειώνω όμως ότι εγώ δεν είχα παραπάνω ενημέρωση από αυτή που είχαν ο Ιωάννης Φωστιέρης (διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου και αρμόδιος για εναέρια μέσα) και ο Σωτήρης Τερζούδης», συμπληρώνει ο τότε υπαρχηγός του Σώματος.

Στο ερώτημα, πάντως, εάν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε αναλάβει επιχειρησιακή δράση εκείνη την ημέρα, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά στην απολογία του: «Οσον αφορά τις ώρες τις οποίες βρισκόμουν μαζί του, δεν άκουσα και δεν αντιλήφθηκα να επεμβαίνει στο επιχειρησιακό επίπεδο. Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι ζήτησα από τον κ. Τερζούδη τόσο για την πυρκαγιά της Κινέτας όσο και για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, να μεταβώ προσωπικά ο ίδιος για τον συντονισμό των πυρκαγιών και μου είπε κατά λέξη “Όχι, δεν θα μεταβείς, θα παραμείνεις εδώ να βοηθήσεις διότι υπάρχουν πολλά και μεγάλα συμβάντα ανά την Ελλάδα”».

«Ολέθριο λάθος να αποσταλούν εναέριες δυνάμεις από την Πεντέλη στην Κινέτα»

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, στην απολογία του, χαρακτηρίζει ως ολέθριο λάθος να αποσταλούν εναέριες δυνάμεις από το Νταού Πεντέλης στην περιοχή της MOTOR OIL στην Κινέτα. «Θα ήθελα να σας επισημάνω και ως πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής ότι αυτή εκτροπή του προπεριγραφόμενου ελικοπτέρου από το Νταού Πεντέλης προς τη MOTOR OIL, ήταν ολέθριο λάθος του αρχηγού, κ. Τερζούδη, διότι θα μπορούσαν να ανευρεθούν άλλες πηγές εναέριων μέσων προς τη MOTOR OIL», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απολογία του ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Να σημειωθεί πως σε παρόμοιο συμπέρασμα είχε καταλήξει και ο τεχνικός σύμβουλος χαρακτηρίζοντας την απόφαση «εγκληματικό επιχειρησιακό σφάλμα», τονίζοντας μάλιστα ότι «η κατανομή των δυνάμεων των πτητικών μέσων ανήκει στον Διευθυντή ΕΣΚΕ και στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος».

Τι ζητεί ο Βασίλης Ματθαιόπουλος

Στην απολογία του ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, προκειμένου, όπως λέει, να αποδείξει την αθωότητά του, ζητεί να διενεργηθούν τα εξής:Να κληθούν και να καταθέσουν οι τότε υπασπιστές του, ο οδηγός του για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του ότι ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για την φωτιά στο Νταού Πεντέλης αλλά έλαβε εντολή από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη, να παραμείνει στο ΕΣΚΕ προς υποβοήθηση του έργου του.

Ακόμη, ζητεί ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος να υποβάλει έγγραφο αίτημα σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (αναφέρονται συγκεκριμένοι αριθμοί) και να ζητηθούν και να ενσωματωθούν στη δικογραφία αναλυτικές κινήσεις των εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων με συγκεκριμένους αριθμούς, οι οποίες, οπως προκύπτει από έγγραφο που έχει συσχετιστεί στη δικογραφία, δεν καταγράφονται από το σχετικό καταγραφικό.

Ζητεί δηλαδή να διερευνηθούν οι κλήσεις που έγιναν από τα τηλέφωνα του αρχηγού και υποστηρίζει πως πρέπει να κατατεθεί στις Αρμόδιες Αρχές η λίστα με τις τηλεφωνικές κλήσεις, όπως έπραξε και ο ίδιος.

Θυμίζουμε ότι ο τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ, για τη φωτιά στο Μάτι. Μάλιστα, σε δήλωσή του ο δικηγόρος του, Διαμαντής Μπασαράς, ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος στοχοποιήθηκε από συγκατηγορούμενό του για να αποποιηθεί της δικής του ευθύνης», προσθέτοντας πως ο εντολέας του δεν φέρει την οποιαδήποτε ευθύνη για την πυρκαγιά. «Με σεβασμό και με αξιοπρέπεια ο κ. Ματθαιόπουλος δεν απάντησε σε καμία επίθεση οι σκευωροί θα πάρουν την απάντηση όταν πρέπει», κατέληξε ο δικηγόρος.

Πηγη:eretikos.gr