Πυροσβέστες, αυτοί οι ήρωες… Πυροσβέστες, αυτοί οι ήρωες…

ολλές φορές οι ήρωες δεν πετάνε ψηλά στον ουρανό, ούτε φοράνε μπέρτες και στολές. Μερικές φορές οι ήρωες φορούν μάσκες και προσπαθούν με μάνικες να σβήσουν φωτιές, οι οποίες κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Κρατάνε παιδιά στα χέρια τους και δίνουν νερό σε ηλικιωμένους που κόντεψαν να χάσουν τα πάντα, βλέποντας κυριολεκτικά, τη ζωή να περνάει από μπροστά τους.

Ξεχνάμε όλοι μας, πολλές φορές, το σπουδαίο έργο των πυροσβεστών, αυτών των αφανών ηρώων που δε διστάζουν να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο μπροστά στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που παραγκωνίζουν κάθε δική τους οικογενειακή και προσωπική χαρά και υποχρέωση, για να βρεθούν αντιμέτωποι με πύρινες φλόγες σε βάρος ακόμα και της ίδιας τους της ζωής

Δεν έχουμε μάλλον αποτιμήσει την πραγματική αξία, όπως και τη δυσκολία του ανθρώπου που μάχεται με τις φλόγες, καθοδηγούμενος από ανιδιοτέλεια και αγάπη για το συνάνθρωπο. Δε σκεφτόμαστε τη σωματική καταπόνηση, τη στέρηση του ύπνου και την ψυχική δύναμη που πρέπει να έχει εκείνος ο οποίος μάχεται με τις φλόγες. Δε σκεφτόμαστε την ψυχική καταπόνηση που μπορεί να βιώνει ένας τέτοιος άνθρωπος, όταν αντικρίζει σώματα καμένα, όταν βλέπει ανθρώπους να θρηνούν ή όταν συνεχώς έρχεται αντιμέτωπος με τον ανθρώπινο πόνο και την απώλεια.

Οι πυροσβέστες ανήκουν στους ανθρώπους που έχουν τεράστια ψυχική δύναμη και διαπνέονται από έντονη ανάγκη για κοινωνική προσφορά. Η τραγωδία στην Αττική που συντάραξε όλη τη χώρα και οδήγησε στην απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών μας έδειξε την αυταπάρνηση που χρειάζεται, ώστε κάποιος να εκτελεί αυτό το δύσκολο έργο: το να σώζει ανθρώπινες ζωές.

Οι πυροσβέστες είναι εκείνοι οι οποίοι διαρκώς είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τη δική τους ζωή για εκείνη των συνανθρώπων τους. Προσπαθούν για τη διάσωση της ζωής ενός ανθρώπου αλλά και ενός ζώου, μίας γάτας, ενός σκύλου, μία αλεπούς. Γιατί κάθε ζωή έχει αξία σε αυτό τον κόσμο και διατηρεί το δικαίωμα να ζει και να μην έρχεται σε κίνδυνο.

Είναι καιρός να πούμε και ένα ευχαριστώ σε εκείνους τους αφανείς ήρωες που πάντοτε μας κάνουν να αισθανόμαστε μικροί, παραγκωνίζοντας τη δική τους ζωή και τους δικούς τους φόβους και δισταγμούς για την ασφάλεια του πολίτη. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την αξία εκείνου που μάχεται με το θεριό της φωτιάς, προσπαθώντας να σβήσει εκείνη την άσβηστη ορμή της που θέλει να καίει και να καταστρέφει τα πάντα στο διάβα της.

Απλώς ένα ευχαριστώ σε κάθε άνθρωπο που υπηρετεί τη ζωή και την προστασία της.

Πηγη:maxmag.gr