Αστυνομικές, Πυροσβεστικές και Σταρτιωτικές Σχολές – Ποια πρώτα δεδομένα προκύπτουν από τον καθορισμό της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Μία πρώτη «γεύση» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των συνεπειών της στο μηχανογραφικό του Ιουλίου για τις Πανελλαδικές παίρνουν οι φετινοί υποψήφιοι με την ανακοίνωση του συντελεστή που όρισαν Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Σχολή Πυροσβεστών, Λιμενικό-Ακτοφυλακή.

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι συντελεστές για τα τμήματα και τις σχολές των Πανεπιστημίων, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ορίσει το εύρος μεταξύ 0,80 έως 1,20 και τα ίδια τα Ιδρύματα να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο συντελεστής που θα επιλέξει το κάθε τμήμα ή σχολή αποτελεί βασικό παράγοντα για το πού θα «κλειδώσει» η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Πανελλαδικές.

Με την ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές, ο μέσος όρος που θα προκύψει από τις βαθμολογίες των τεσσάρων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο θα πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή – επιλογή των Ιδρυμάτων- και θα ορίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο.

Τι επέλεξαν για τις Πανελλαδικές

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι Στρατιωτικές Σχολές μεταξύ του 1,00 και 1,20 ως συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι παραπάνω συντελεστές δεν φέρνουν σχεδόν καμία αλλαγή, καθώς πρόκειται για πολύ υψηλόβαθμες σχολές, για την είσοδο στις οποίες δίνεται κάθε χρόνο «μάχη» από τους υποψηφίους.

Ενδεικτικά, το Οδοντιατρικό (ΣΣΑΣ) της Θεσσαλονίκης πέρσι είχε βάση 18.350 μόρια. Με τον ορισμό του συντελεστή στο 1,20 και με την εκτίμηση ότι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων θα κυμανθεί στα 11.630 μόρια όπως πέρσι, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «κλειδώνει» στα 13.956 μόρια. Ακόμα όμως και με καλύτερες επιδόσεις όπως το 2018 που ο μέσος όρος επιδόσεων ήταν 12.634 μόρια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «κλειδώνει» στα 15.161 μόρια, πολύ χαμηλότερη από την περσινή βάση εισαγωγής.

Αντίστοιχα είναι και τα παραδείγματα των υπολοίπων Στρατιωτικών Σχολών, ενώ σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν και στις Αστυνομικές Σχολές που σημειώνουν υψηλές επιδόσεις και ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων δημιουργεί «κλίμα ανταγωνισμού» στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους. Οι Αστυνομικές Σχολές, πάντως, όπως και αυτές των Πυροσβεστών επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή, αυτόν του 0,8, μη δυσκολεύοντας τους φετινούς υποψηφίους, αν και οι περσινές βάσεις εισαγωγής τους ήταν αρκετά υψηλές και κυμάνθηκαν μεταξύ 13.625 έως και 17.625 μόρια.

Πιο «παρακινδυνευμένες» για μικρό ποσοστό υποψηφίων είναι οι Σχολές Μηχανικών και Πλοιάρχων στις ΑΕΝ, οι βάσεις των οποίων πέρσι κινήθηκαν στα 7.550 και 10.025 μόρια αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες σχολές έχουν επιλέξει όμως συντελεστή 0,80, με τον πήχυ στην περίπτωση, για παράδειγμα, των Μηχανικών να «πέφτει» στα 6.288 μόρια, εάν εκτιμήσουμε ότι οι επιδόσεις των μαθητών θα κινηθούν στα 7.800 μόρια όπως πέρσι.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 02/04/2021 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) έχουν ως εξής:

Αστυνομικές, Πυροσβεστικές και Σταρτιωτικές Σχολές - Ποια πρώτα δεδομένα προκύπτουν από τον καθορισμό της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής