Κάτι παραπάνω από άδικο είναι, σύμφωνα με τη Μαιζώνος, το πρόστιμο που βεβαιώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Δήμο της Πάτρας για παράβαση της νομοθεσίας περί της πυρασφάλειας των σχολικών κτιρίων, αναφορικά με τις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αχαΐας, του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρηκόων, που φιλοξενούνται σε κτιριακό συγκρότημα ιδιοκτησίας του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.

Το πρόστιμο, με βάση το χρηματικό ένταλμα που ήδη έχει εκδοθεί, φτάνει το ύψος των 3.000 ευρώ και θα πληρωθεί από τον Δήμο Πατρέων στη Γ’ ΔΟΥ Πατρών.
Η είδηση από μόνη της ξενίζει, καθώς η Δημοτική Αρχή έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση και την ριζική αναδιαμόρφωση των σχολικών μονάδων της Πάτρας.

Η αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις ανακοινώσεις του Δήμου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, είχαν γίνει παρεμβάσεις σε τουλάχιστον 90 σχολικές μονάδες της Πάτρας.
Τα έργα από τότε συνεχίστηκαν παρά τα εμπόδια που έχει θέσει και στον κατασκευαστικό κλάδο η πανδημία και παρά τις μεγάλες ελλείψεις που έχει ο Δήμος σε έμψυχο δυναμικό.

Ο στόχος της δημοτικής αρχής από την αρχή είναι ξεκάθαρος άλλωστε: Να ανασκευάσει σταδιακά και τις 264 σχολικές μονάδες που υπάρχουν στα όρια του Δήμου Πατρέων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, κινείται και το νέο project που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή για την ενεργειακή αναβάθμιση επιπλέον 18 σχολικών μονάδων, σε ένα έργο με προϋπολογισμό 9.000.0000 ευρώ.
Η θέση της Μαιζώνος.Η θέση της Μαιζώνος
Το ερώτημα λοιπόν προκύπτει αυτόματα: Πώς είναι δυνατόν μία δημοτική αρχή που έχει ρίξει αποδεδειγμένα τόσο μεγάλο βάρος στις σχολικές υποδομές να αγνοεί την πυρασφάλεια;
Η απάντηση, που δίνουν κύκλοι της δημοτικής Αρχής, στους οποίους απευθύνθηκε ο «Νεολόγος» των Πατρών, είναι ότι η επιβολή του προστίμου έχει να κάνει με γραφειοκρατικά και σε μεγάλο βαθμό τυπικά ζητήματα στο θέμα της πυρασφάλειας , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.Μια νομοθεσία που τροποποιείται σε συχνά – πυκνά χρονικά διαστήματα με βάση πάντα τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οι οποίοι έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες για τα σχολεία της ειδικής αγωγής.
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την δημοτική Αρχή, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό και πρακτικό ζήτημα πάνω στο θέμα της πυρασφάλειας και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της Πάτρας.Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο Δήμος Πατρέων, είναι ίσως ο μοναδικός που έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση έως και σύγχρονων αλεξικέραυνων σε σχολικές μονάδες του, για την ασφάλεια των μαθητών και σίγουρα δεν θα αμελούσε ένα ζήτημα σαν και αυτό της πυρασφάλειας.Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Δήμο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στηρίζεται κυρίως σε «ψιλά» γράμματα, στα οποία βρέθηκαν παραβάσεις που δεν σχετίζονται με την ουσία του όλου θέματος που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια και των προστασία όλων των μαθητών.

Και το κυριότερο από όλα; Οι κεντρικοί μηχανισμοί του κράτους δεν φτάνει που πέταξαν και αυτό το «μπαλάκι» στους δήμους, δίνοντας τους την ποινική ευθύνη της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων, χωρίς ταυτόχρονα να τους ενισχύουν, ψάχνονται στο να ρίχνουν πρόστιμα, τα οποία εν πολλοίς έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα.

ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Έχουμε φροντίσει για την ενεργητική αντιπυρική προστασία»Πάτρα: 3.000 πρόστιμο σε σχολείο από την ΠυροσβεστικήΜιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Τάκης Πετρόπουλος ανέφερε για το θέμα τα εξής:
«To Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αχαΐας, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων φιλοξενούνται σε κτιριακό συγκρότημα ιδιοκτησίας του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, αποτελούμενο από τρία κτίρια
Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με 80 μαθητές καταλαμβάνει το ισόγειο ενός εκ των κτιρίων και τα Σχολεία Κωφών & Βαρηκόων με 10 μαθητέςκαταλαμβάνει ένα μέρος του ισογείου ενός άλλου εκ των τριών κτιρίων.
Η παθητική αντιπυρική προστασία των παραπάνω σχολείων είναι διασφαλισμένη λόγω αφ’ ενός της στέγασης τους σε ισόγεια αφ’ ετέρου της ύπαρξης δεύτερης εξόδου διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς και οποιασδήποτε άλλης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.Το γεγονός ότι η δεύτερη έξοδος διαφυγής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. απαιτεί τη χρήση του αύλειου χώρου των Σχολείων Κωφών ο οποίος για την ασφάλεια των μαθητών οριοθετήθηκε με μάνδρα δημιούργησε πρόβλημα το οποίο επιλύθηκε πάραυτα μετά από συνεννόηση και την καλή θέληση των διευθυντών των σχολείων, που επιτεύχθηκε και με την παρέμβαση της Αντιδημαρχίας Παιδείας & Αθλητισμού και των Διευθύνσεων Α/Βάθμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία ανησυχία για την αποτελεσματική παθητική αντιπυρική προστασία και των τριών σχολικών μονάδων.
Όσον αφορά στην ενεργητική αντιπυρική προστασία η δημοτική αρχή πάντα σε στενή συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους διευθυντές σχολείων και τις σχολικές κοινότητες όπως για όλα τα σχολεία της πόλης έχει φροντίσει και για τα εν λόγω σχολεία:

  1. Για τον εξοπλισμό με επαρκή αριθμό πυροσβεστήρων.
  2. Για τη συντήρηση και την αναγόμωση των πυροσβεστήρων με σταθερή περιοδικότητα και σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα τεχνικά πρωτόκολλα.
  3. Για την αποκατάσταση των βλαβών ή όταν απαιτείται την αντικατάσταση χαλασμένων πυροσβεστήρων
  4. Για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των βλαβών των πυροσβεστικών φωλιών (κρουνών), ώστε να είναι λειτουργικοί ανά πάσα στιγμή.
    Επί πλέον οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων προχωρούν τις απαιτούμενες μελέτες κι εργασίες για το συνολικό εκσυγχρονισμό των ενεργητικών αντιπυρικών συστημάτων των παλαιότερων σχολικών κτιρίων, όπως είναι και το εν λόγω κτίριο, στο γενικότερο πλαίσιο προσαρμογής τους στο νέοκανονισμό αντιπυρικής προστασίας, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και ειδικότερα για τα ειδικά σχολεία».