Τεράστιο όγκο στοιχείων που καταδεικνύουν το χάος το οποίο κυριάρχησε τις εφιαλτικές ώρες της 23ης Ιουλίου του 2018 στην Ανατολική Αττική, περιλαμβάνει ο φάκελος που έχει σχηματίσει ο ανακριτής Αθ. Μαρνέρης για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η σημαντική αυτή δικογραφία, η οποία αποτυπώνει τα λάθη και τις παραλείψεις των αρμοδίων κατά πριν και κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς, οδεύει πλέον προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο καθώς η ανάκριση που διενεργούσε ο κ. Μαρνέρης, περατώθηκε.

Το επόμενο διάστημα δικαστές μέλη του συμβουλίου θα αναλάβουν να μελετήσουν τα στοιχεία της δικογραφίας και να εκδώσουν στη συνέχεια το βούλευμα τους με το οποίο θα αποφαίνονται ποιοι και για ποιες κατηγορίες θα πρέπει να δικαστούν οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης. Οι διώξεις πάντως που έχουν ασκηθεί για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ τρία κατά σειρά αιτήματα του ανακριτή για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου βάσει των στοιχείων που ο ίδιος είχε συλλέξει έχουν απορριφθεί από την αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Ιδιαίτερη αξία όμως έχουν για το έργο των δικαστών οι συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και οι οποίες βρέθηκαν στα χέρια του ανακριτή, έπειτα από την κατάσχεση, το περασμένο καλοκαίρι, του καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) .

«Γνώριζαν για νεκρούς πριν τη σύσκεψη με Τσίπρα»

Συγκεκριμένα, από συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αποδεικνύεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν ότι στο Μάτι υπήρχαν νεκροί, πριν από την ευρεία σύσκεψη είχε λάβει χώρα, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρμόδιου υπουργού κ. Τόσκα. Η εν λόγω συνομιλία που αποτελεί μέρος της δικογραφίας καταγράφηκε όταν αξιωματικός υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Μάτι. Πρώτος μιλάει ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής και ακολουθεί ο εξής διάλογος:

– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες .Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο . Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς …Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία . Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά . Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις ,έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο . Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

-Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς ;

-Όχι. Ξέρω αυτή τη στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως , η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή.

-Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς ,αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα .

-Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε …Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες .

«Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….»

Σε άλλη συνομιλία ένας πυροσβέστης, επικοινωνεί με τη μητέρα του: «Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….» αναφέρει ο πυροσβέστης και η μητέρα του τον ενημερώνει πως και εκείνη γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση γιατί ενημερώθηκε στην τηλεόραση ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί. «Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» είναι η απάντηση που παίρνει από το γιο της.

Τέλος, σε άλλη συνομιλία πυροσβέστες συμμετέχουν στην επιχείρηση ενημερώνουν αρμοδίως: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…».

Τέλος, από συνομιλίες που προέρχονται από τον Πύργο Ελέγχου προκύπτει ότι δυο ελικόπτερα το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 ,της 23ης Ιουλίου 2018 έλαβαν εντολή να μην απογειωθούν. Το ένα από αυτά δεν απογειώθηκε με εντολή της διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Και τα δυο ελικόπτερα έμειναν ακινητοποιημένα για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

skai.gr