Στο αεροδρόμιο της Λαμίας βρίσκονται από σήμερα, έτοιμα να ανταπεξέλθουν – αχρείαστα να είναι – τα PZL Μ18 DROMADER στο πλαίσιο της θωράκισης της περιοχής μας από πυρκαγιές. Στο σημείο βρέθηκαν ο Περιφρειάρχης Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος  ο Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο Διοικητής Π.Υ. Φθιώτιδας Ανδρέας Μωράτης αλλά και η διοικήτρια της Π.Υ Λαμίας Σταυρούλα Μπονέ.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός,  παρευρέθηκε σήμερα, Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, στο αεροδρόμιο της Λαμίας, όπου κατέφθασαν τα δύο PZL Μ18 DROMADER της 359 ΜΑΕΔΥ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας και φυσικά ο Διοικητής Π.Υ. Φθιώτιδας Ανδρέας Μωράτης.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν αποδειχθεί άκρως πολύτιμα στη μάχη της κατάσβεσης πυρκαγιών τα προηγούμενα χρόνια. Θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Λαμίας, σε πλήρη ετοιμότητα και υπό τη διοίκηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2021.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναλάβει την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων τους, οι οποίες είχαν πλημμυρίσει κατά το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανός». Μετά τη διαμόρφωση του χώρου, θα εγκαταστήσει δυο λυόμενους οικίσκους καταλλήλως εξοπλισμένους για τις ανάγκες πιλότων και τεχνικών των αεροσκαφών

.

Μια ημέρα νωρίτερα, την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγου Κωνσταντίνου Παχίδη, του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας Νικόλαου Μπάλση, του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνου Καραμπέτσου, του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Πολύζου Ζώη και της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Ζωής Φτίκα.

Συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα προγραμματισμού και προπαρασκευής, τόσο στο επίπεδο του προσωπικού και του στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και της Περιφέρειας, αλλά και των δασικών υπηρεσιών.

Άπαντες διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητα του μηχανισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τις συνεργασίες, που έχουν αναπτύξει με τους Δήμους και με εθελοντικές οργανώσεις δασοπυροσβεστών.

Άπαντες διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητα του μηχανισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τις συνεργασίες, που έχουν αναπτύξει με τους Δήμους και με εθελοντικές οργανώσεις δασοπυροσβεστών.

Επισημάνθηκαν ειδικά σημεία προσοχής, όπως οι περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, όπου έχουν απομείνει πολλά πεσμένα δένδρα, μετά το πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου «Μήδεια».

Ακόμη, ενημερώθηκαν οι φορείς για την εγκατάσταση συσκευών εντοπισμού στίγματος (GPS) στο σύνολο σχεδόν του ιδιωτικού και μισθωμένου στόλου από υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και της δυνατότητας συντονισμού τους μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

»Ταυτόχρονα, σε κάθε περιστατικό, δεν περιμένουμε άπραγοι τους… από μηχανής θεούς! Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και ο υποστηρικτικός μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι αξιόμαχος και προετοιμάζεται για να ανταπεξέλθει και στη φετινή αντιπυρική περίοδο. 

»Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Δήμοι, Δασικές Υπηρεσίες, εθελοντικές ομάδες και φυσικά η Περιφέρεια, συνεργαζόμαστε για ένα ήσυχο καλοκαίρι χωρίς κινδύνους για τον άνθρωπο και το δάσος. Είμαστε έτοιμοι, αισθανόμαστε ασφαλείς, αλλά επ’ ουδενί δεν εφησυχάζουμε». Από σήμερα βρίσκονται στην Λαμία τα PZL Μ18 DROMADERΑπό σήμερα βρίσκονται στην Λαμία τα PZL Μ18 DROMADERΑπό σήμερα βρίσκονται στην Λαμία τα PZL Μ18 DROMADER