Σε αποδυνάμωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην Κρήτη έχει οδηγήσει η έλλειψη προσωπικού αλλά και η μείωση των προβλεπόμενων θέσεων πυροσβεστών.«Καμπανάκι» για τη μείωση προσωπικού από τους πυροσβέστες της ΚρήτηςΣτην επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνεται η «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον με την μείωση των εργαζομένων πυροσβεστών στην Κρήτη, μετά την κατανομή των 25 κενών θέσεων έναντι των 32 επιτυχόντων νέων ανθυποπυραγών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο, κατά επτά τη δύναμη».

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, «δεδομένου ότι η στελέχωση των νεοσύστατων ΔΙΠΥΝ σε Ρέθυμνο και Λασίθι με το υφιστάμενο προσωπικό των τοπικών υπηρεσιών, αφενός μεν δίχως την πρόσληψη νέων πυροσβεστικών υπαλλήλων αφετέρου δε χωρίς το άνοιγμα νέων κενών οργανικών θέσεων, έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των εν λόγω υπηρεσιών λόγω της έλλειψης προσωπικού».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σε καθημερινή βάση διαπιστώνεται ότι η λίστα των προβλημάτων μακραίνει, δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές των πυροσβεστών. «Δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους τα οργανικά κενά που ανακοινώθηκαν είναι τόσο λίγα, τουλάχιστον ούτε καν σε ίσο αριθμό όσο των επιτυχόντων νέων ανθυποπυραγών», σημειώνεται στην επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή επισημαίνεται η εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον με την μείωση των εργαζομένων πυροσβεστών στην Κρήτη, μετά την κατανομή των είκοσι πέντε (25) κενών θέσεων έναντι των τριάντα δύο (32) επιτυχόντων νέων Ανθυποπυραγών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο, κατά επτά (7) τη δύναμη. 

Δεδομένου ότι η στελέχωση των νεοσύστατων ΔΙΠΥΝ σε Ρέθυμνο και Λασίθι με το υφιστάμενο προσωπικό των τοπικών υπηρεσιών, αφενός μεν δίχως την πρόσληψη νέων πυροσβεστικών υπαλλήλων αφετέρου δε χωρίς το άνοιγμα νέων κενών οργανικών θέσεων, έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των εν λόγω υπηρεσιών λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Γενικότερα, σε καθημερινή βάση διαπιστώνεται ότι η λίστα των προβλημάτων μακραίνει, δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές των πυροσβεστών. Δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους τα οργανικά κενά που ανακοινώθηκαν είναι τόσο λίγα, τουλάχιστον ούτε καν σε ίσο αριθμό όσο των επιτυχόντων νέων Ανθυποπυραγών!

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 114 παρ. 4 του Ν.4662, οι εξερχόμενοι Ανθυποπυραγοί από το ειδικό τμήμα της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις του βαθμού του πυρονόμου και ταυτόχρονα δεν προβλέπονται κενές θέσεις Ανθυποπυραγών της ανωτέρω σχολής στον πίνακα της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κρήτης, όλων των ΔΙΠΥΝ της Κρήτης και της 3ης ΕΜΑΚ, ενώ πολλοί από τους υπηρετούντες συναδέλφους στις εν λόγω υπηρεσίες θα υποχρεωθούν να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες εκτός νομού.

Συνεκτιμώντας λοιπόν   το “ξεσπίτωμα” του συναδέλφου πυροσβέστη, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας αλλά και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που υφίσταται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, σας καλούμε να ανταποκριθείτε άμεσα στο δίκαιο αίτημά μας λαμβάνοντας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».