Παρουσία του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 03 Ιουνίου 2021, η τελετή απονομής πτυχίων του 1ου Σχολείου στην καταρρίχηση με τεχνική Rapel καθώς και στην ανάβαση και κατάβαση με το σύστημα HOIST από Ε/Π AS-332L1, στις εγκαταστάσεις της 31ης ΜΕΕΔ, στην 112 ΠΜ, εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου της Ελευσίνας.

Κατά την έναρξη της τελετής, ο Διοικητής της 31ης ΜΕΕΔ Σμήναρχος (Ι) Ευθύμιος Σιμιτζής δήλωσε «… Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχή ολοκλήρωση του σταδίου και να σας επισημάνω ότι οι ιδιαιτερότητες και οι υψηλές απαιτήσεις της κάθε αποστολής και η ιδιομορφία της Υπηρεσίας σας, απαιτούν ιδιαίτερη αφοσίωση από μέρους σας. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση στο νέο αυτό αντικείμενο δεν τελειώνει εδώ, αντιθέτως αυτή είναι η αρχή η οποία θα συνεχιστεί από την Υπηρεσία σας έτσι ώστε να διατηρήσετε τις δεξιότητες που αποκτήσατε. Η Πολεμική Αεροπορία θα είναι αρωγός στην προσπάθειά σας αυτή είτε με τον εμπλουτισμό νέων δεξιοτήτων είτε με την συνδρομή εκπόνησης τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών με σκοπό τη βέλτιστη εκπλήρωση της αποστολής σας …». Στη συνέχεια ο Διοικητής της 31ης ΜΕΕΔ, απευθυνόμενος στον Αρχηγό του Π.Σ. ανέφερε ότι « …θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τα στελέχη σας της ΕΜΑΚ είναι ικανά και ασφαλή για να εκτελέσουν τα νέα αντικείμενα που εκπαιδεύτηκαν. Είμαι σίγουρος ότι με προσεκτική σχεδίαση και εκπαίδευση, θεσμοθέτηση και τήρηση απαρεγκλίτως των προβλεπόμενων διαδικασιών, τα στελέχη σας θα εκπληρώσουν στο ακέραιο το καθήκον τους …»

Στη συνέχεια, ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς απένειμε τα πτυχία στους τριάντα (30) Πυροσβέστες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευση, παρουσία του Υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, του εκπροσώπου του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγου Σπυρίδων Αλφαντάκη, του Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγου ΠΣ Ιωάννη Πετρούτσου του Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Καταστροφών Αρχιπύραρχου Ιωάννη Πανόπουλου και του Διοικητή Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Αττικής Αρχιπύραρχου Δημήτριου Πατράκη.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, στον σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: « … η ιδιαιτερότητα και η ιδιομορφία της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος απαιτούν πειθαρχία, υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, συνεχή και ρεαλιστική εκπαίδευση για τη επιδίωξη του άριστου σε ό,τι και αν κάνουμε. Επιπρόσθετα η ανάγκη της άμεσης επέμβασης σε έκτακτες περιπτώσεις έναρξης πυρκαγιών μας οδήγησαν στη δημιουργία μιας Ομάδας Αρχικής Επιθετικής Προσβολής (Helitack) από στελέχη της ΕΜΑΚ, με αρμοδιότητα την οριοθέτηση πυρκαγιών σε δυσπρόσιτα σημεία, εκεί, όπου δε δύναται να επιχειρήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι η πρακτική της επιθετικής προσβολής πυρκαγιάς, από ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες, συμβάλει στην άμεση απόκριση και σε κάποιες περιπτώσεις στην εν τη γενέσει αντιμετώπισή της …» Στη συνέχεια ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος απευθυνόμενος στα στελέχη της νέας ομάδας ανέφερε: «… Ο ζήλος, η αφοσίωση, η πειθαρχία, ο επαγγελματισμός και το πνεύμα συνεργασίας που επιδείξατε κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης που ολοκληρώσατε, θα συμβάλουν στην επιτυχία του επιδιωκόμενου στόχου …».

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε από την 31 ΜΕΕΔ, κατόπιν απόφασης του ΓΕΑ, σε τριάντα (30) στελέχη της ΕΜΑΚ και αφορούσε την καταρρίχηση Rappel και την αναβίβαση καταβίβαση με το σύστημα Hoist από Ε/Π Α/S – 332L1 του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε επίδειξη των προαναφερόμενων τεχνικών.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε τρείς εκπαιδευτικές σειρές των δέκα (10) ατόμων διάρκειας δύο (2) εκπαιδευτικών εβδομάδων και συγκεκριμένα η 1η ομάδα από 12/04/2021 έως και 23/04/2021, η 2η ομάδα από 24/05/2021 έως και 04/06/2021 και η 3η ομάδα από 07/06/2021 έως και 18/06/2021. Το περιβάλλον που εκπαιδεύτηκαν τα στελέχη του ΠΣ ήταν στην ξηρά κατά την διάρκεια της ημέρας. Η θεωρητική εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 31 ΜΕΕΔ και η πρακτική εκπαίδευση τόσο στον πύργο της Μοίρας όσο και στο Ε/Π A/S – 3321L1 του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι αποφοιτήσαντες πυροσβέστες, θα στελεχώσουν την αερομεταφερόμενη Ομάδα Αρχικής Επιθετικής Προσβολής (Helitack) η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα την οριοθέτηση πυρκαγιών σε δυσπρόσιτα σημεία, εκεί όπου δεν δύναται να επιχειρήσουν επίγεια μέσα πυρόσβεσης.