Το ποσό των 270.000 ευρώ επιδίκασε ως αποζημίωση το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας στους συγγενείς ενός 29χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα  το Νοέμβριο του 2017.Πλημμύρες στη Μάνδρα: Αποζημίωση 270.000 ευρώ για τον χαμό 29χρονου

Ο άτυχος νέος πήγαινε με το αυτοκίνητό του στην εργασία του, όταν τα ορμητικά νερά στο ρέμα Σούρες τον παρέσυραν, με συνέπεια να βρεθεί πνιγμένος ύστερα από τρεις ημέρες στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα.

Οι δικαστές στην πολυσέλιδη απόφαση επιρρίπτουν ευθύνες τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Αστυνομία και με την υπ’ αριθμ. 6816/2021 απόφαση επιδικάζουν την καταβολή αποζημίωσης για ψυχική οδύνη, σημειώνοντας ότι ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες».

Οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής

Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται εκτενής αναφορά στις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στη Μάνδρα Αττικής», δηλαδή τα ρέματα που υπερχείλισαν και προκάλεσαν τον θάνατο 25 πολιτών.

Επιπλέον, γίνεται ειδική αναφορά στο ότι η Περιφέρεια Αττικής είχε ήδη από το 2014 προβεί στην έγκριση μελέτης για την εκτροπή των ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην περιοχή της Μάνδρας, όπως επίσης και για την εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Μάλιστα, από το 2016 είχε λάβει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίσεις για το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, ενώ το 2015 είχε συμβεί ακόμη μία πλημμύρα στη Μάνδρα.

Οπως αναφέρει η απόφαση, η Περιφέρεια Αττικής «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση εκτέλεση του ανωτέρου έργου», για το οποίο είχαν εγκριθεί και οι αναγκαίες πιστώσεις.

Οι ευθύνες της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο καταλογίζει ευθύνες και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίουςσυμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα (…) Παρ’ όλα αυτά, δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών», ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σε ό,τι αφορά τον τραγικό χαμό του 29χρονου, το δικαστήριο επισημαίνει ότι εάν η Πολιτική Προστασία παρείχε τακτική και συνεχή ενημέρωση στους πολίτες για την κατάσταση ο αποθανών θα είχε το δικαίωμα της επιλογής, «ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση».

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, οι δικαστές υπογραμμίζουν τρία σημεία όπου υπήρξαν παραλείψεις από τα αρμόδια όργανα:

*Δεν εκπόνησαν ειδικό σχέδιο αντιμετωπίσεως κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Δεν διενήργησαν προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό-περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

*Δεν διέταξαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών ήδη από 6:50 πρωινή, όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, και δεν εξέδωσαν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό.Πλημμύρες στη Μάνδρα: Αποζημίωση 270.000 ευρώ για τον χαμό 29χρονου