Ο πύρινος εφιάλτης της Β. Εύβοιας και της υπόλοιπης Ελλάδας το 1977

Η ιστορικών διαστάσεων καταστροφή της Β. Εύβοιας πριν από 44 χρόνια και οι ταυτόχρονες πυρκαγιές σε Αττική, Ηλεία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος μεγάλων πυρκαγιών με τα κύρια μέτωπα να μαίνονται σε Βόρεια Αττική, Βόρεια Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία.

Η κατάσταση στη Βόρεια Αττική και στην Βόρεια Εύβοια δείχνει ανεξέλεγκτη ενώ πολλοί Ευβοιώτες συνέκριναν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την ιστορικών διαστάσεων καταστροφική πυρκαγιά του 1977 όταν έγιναν στάχτη 280.000 στρέμματα δάσους.

«ΤΑ ΝΕΑ» του Αυγούστου 1977 κάλυψαν τις μεγάλες πυρκαγιές, που όπως και σήμερα, έτσι και τότε ξέσπασαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία και σε πολλά ακόμα σημεία της χώρας.

Στις 22 Αυγούστου δύο πυρκαγιές ξεσπούν στον νομό Ηλείας.

Ο πύρινος εφιάλτης της Β. Εύβοιας και της υπόλοιπης Ελλάδας το 1977

«ΤΑ ΝΕΑ», 23.8.1977, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»Καίγεται ο Παρνασσός! στάχτη έγιναν τα 2/3/ ενός από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδος και μαζί το μοναδικό δάσος ελάτης προς την πλευρά της Αμφίκλειας. Δεκάδες χιλιάδες πανύψηλα έλατα απόμειναν μαύρα κούτσουρα που καπνίζουν ακόμη

Εύβοια: Ένας πρώτος απολογισμός

Μέχρι τις πρωινές ώρες οι απώλειες από την τεράστια πυργκαϊά:

  • Μια καλόγρια νεκρή
  • 1.500 ζαρκάδια και ελάφια απανθρακωμένα
  • Δεκάδες αγροικίες καμένες
  • Με σοβαρά εγκαύματα ο πυροσβέστης Αλεξίου και μια καλόγρια
  • Γύρω στις 30.000 στρέμματα (πιθανόν και περισσότερα) ελατοδάσους, ελαιοδένδρων και θαμνώδους περιοχής έχουν καταστραφεί

(…)

»Παράλληλα στις άκρες της Εύβοιας, κόλαση φωτιάς απειλεί τα ποιο ωραία δάση του νησιού! Οι κάτοικοι από τα χωριά Στροφυλιά, Αμέλαντο, Στράφι, Κερασιά, Αγία Άννα, Μαντούδι, καθώς και από τη Λίμνη, Φαράκλα, φεύγουν μπροστά στις φλόες, ενώ οι καμπάνες των χωριών τούς καλούν σε γενική επιστράτευση. Ο ισχυρός άνεμος δίνει ελάχιστες πιθανότητες για την άμεση κατάσβεσή τους.

Ο πύρινος εφιάλτης της Β. Εύβοιας και της υπόλοιπης Ελλάδας το 1977

«Από τον ΤΑΫΓΕΤΟ ως τη Σαμοθράκη, από την Εύβοια ως την Ήπειρο κι από την Ηλεία ως τον Όλυμπο, η Ελλάδα καίγεται, κατά τόπους, αυτή τη στιγμή! Συγκεκριμένα: Φωτιές ξέσπασαν – ή επεκτάθηκανμ- στον Ταϋγετο, στη Σαμοθράκη, στην Εύβοια, στο βουνό Μουργκάνα της Πίνδου, στην Ήπειρο, στην Ηλεία, στο Αλμυρό Βόλου, στον Παρνασσό, στη Μυτιλήνη, στον Όλυμπο έτσι, που η καταστροφή δεκάδων χιλίαδων στρεμμάτων δάσους σε όλη τη χώρα, παίρνει πλέον την έκταση εθνικής καταστροφής… (…)

»Όλοι οι δασικοί υπάλληλοι τονίζουν ότι δεν ύπαρχει προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά, τόσης μεγάλης καταστροφής, συμπυκνωμένης σε τόσο μικρό διάστημα.

«Η βροχή που έπεσε χθες έσωσε τα υπόλοιπα των δασών στις πυρόπληκτες περιοχές. Ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι χιλιάδες πολίτες και ό,τι καταστρεφόταν από την έλλειψη ικανών ανασταλτικών μέσων, σώθηκε από την απροσδόκητη βοήθεια «εξ ουρανού»».

Στις 27 Αυγούστου οι φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας τέθηκε τελικά υπό έλεγχο.

«Οι κάτοικοι της Λίμνης εξουθενωμένοι από την τεράστια προσπάθεια τόσων ημερών, συνεχίζουν να βρίσκονται στις εστίες και να τις ελέγχουν»

Την ίδια ημέρα όμως πυρκαγιά ξέσπασε και στην Βαρυμπόμπη, με τις αρχές να μιλούν για ενδείξεις εμπρησμού.

Ο πύρινος εφιάλτης της Β. Εύβοιας και της υπόλοιπης Ελλάδας το 1977

«Οι εμπρηστές προχώρησαν. Με φωτοβολίδες και άλλες εύφλεκτες ουσίες έβαλαν χθες το βράδυ φωτιά στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Θρακομακεδόνων – Τατοΐου και απείλησαν άμεσα την Πάρνηθα και τα σπίτια της Βαρυμπόμπης. (…) Στόχος των προσπαθειών: Να μη ξεφύγει η πυρκαϊά προς την Πάρνηθα και προς τα σπίτια».

in.gr