Τεράστιο είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί χιλιάδες ζώα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες.

Δεν είναι μόνο η τεράστια οικολογική καταστροφή με τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δασών, ούτε τα εκατοντάδες σπίτια που έγιναν παρανάλωμα του πυρός από τις φλόγες.

Ανυπολόγιστες είναι και οι απώλειες σε ζώα, οικόσιτα αλλά και άγρια, που δεν είχαν καμία έξοδο διαφυγής από τις φονικές πυρκαγιές.

Οι εικόνες από την Εύβοια πολύ σκληρές. Κτηνοτρόφος περπατά στις καμένες εκτάσεις του νησιού και με το κινητό του τραβά εικόνες που δείχνουν δεκάδες καμένα ζώα, τα οποία βρήκαν μαρτυρικό θάνατο μέσα στις φλόγες.

Το κλάμα και η κραυγή απόγνωσης του κτηνοτρόφου, που είδε το βιός του και τη γη του να καταστρέφεται, προκαλεί ανατριχίλα.

Τραυματισμένα ελάφια και στα Βασιλικά Κτήματα. Κυκλοφορούν στο καμένο δάσος γδαρμένα και ματωμένα. Σκυλιά σε πανικό που τρέχουν να σωθούν, τραυματισμένα γατάκια μέσα στα καμένα εκλιπαρούν για βοήθεια.

Οι εθελοντές τα περιθάλπουν.

Την ίδια ώρα, δεκάδες πελαργοί, είτε έχουν βρει τραγικό θάνατο, είτε έχουν τραυματιστεί μετά από πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια ή σε πυλώνες διανομής μέσης τάσης σε περιοχές της Αττικής.

Οι πελαργοί, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Αφρική, αποπροσανατολίστηκαν από τους πυκνούς καπνούς των πυρκαγιών.

Βίντεο ντοκουμέντο από την περιοχή των Βριλησσίων αποτυπώνει τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι πελαργοί εξ’ αιτίας των πυκνών καπνών που σκεπάζουν τον ουρανό από τη φωτιά στην Αττική.

Τα περισσότερα πελαργάκια έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τον ANIMA, σε Βριλήσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Χαλάνδρι.

Από τις πύρινες γλώσσες δεν ξέφυγαν και οι χελώνες. Ο σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής έχει εντοπίσει δεκάδες χελώνες που έχει καεί το καβούκι τους και χρειάζεται να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Κάποιες από αυτές είναι σε σοβαρή κατάσταση και δε θα επιζήσουν.

Πυρκαγιές: Δραματικές εικόνες από τραυματισμένα και πληγωμένα ζώα

in.gr