Οι καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια  έχουν προκαλέσει τεράστια θλίψη και δυστυχώς, οι ειδικοί προειδοποιούν για φαινόμενα τα οποία δε θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνιση τους.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί από τις μεγάλες πυρκαγιές και μετέτρεψαν σε “στάχτη” χιλιάδες εκτάσεις στρεμμάτων.

Ο καθηγητής δήλωσε πως ο πλημμυρικός κίνδυνος αυξάνεται κατά 7 φορές και παράλληλα ο κατολισθικός κίνδυνος αυξάνεται κατά 4 φόρες.

Ο κ.Λέκκας αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο λέγοντας:

“Αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει το κάλυμμα του δάσους από το έδαφος και έτσι δρομολογούνται στην επιφάνεια οι διαδικασίες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα“.

Θα εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα

Ο καθηγητής Γεωλογίας αναφέρει πως θα εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα σε όλες τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και τονίζει πως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο επανασχεδιασμός της περιοχής καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα νέα δεδομένα.

Τι απαντά ο καθηγητής για την καταστροφή και αν θα είναι αναστρέψιμη

Η μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε στην Εύβοια είναι μια πολύ σκληρή “κραυγή” της φύσης και ο κ.Λέκκας ανέφερε πως η κατάσταση δεν είναι εντελώς αναστρέψιμη και αυτό γιατί στα δάση δεν επιτρέπονται δράσεις των ανθρώπων. Και θα πρέπει να κάνει και τη δουλειά της η φύση για να μπορέσει να ανακάμψει.

“Είναι μια δύσκολη επίπονη διαδικασία, η οποία δεν θέλει βιασύνη. Δεν περιμένουμε η περιοχή στην Εύβοια να ανακάμψει σε 2 ή 3 χρόνια. Θα πρέπει να πάρει μια δεκαετία ή και περισσότερο για να δούμε αν θα ανακάμψει” πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.