Πυρκαγιά στα Βίλια: Στα 20 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο – Έκλεισε η παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών

Πολλές εστίες φωτιάς στην περίμετρο της πυρκαγιάς στα Βίλια εξακολουθούν να κατακαίουν για άλλη μια μέρα στο πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα. Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται κυρίως στην ανατολική πλευρά, στην τοποθεσία του Παλαιοχωρίου.

Επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα.

Το μέτωπο έχει απομακρυνθεί από τα Βίλια που δεν κινδυνεύουν και είναι έντονο στο Παλαιοχώρι και στην Αγία Σωτήρα, και γίνεται αγώνας να περιοριστεί για να μη φτάσει στην Οινόη. Ξεκίνησαν και οι προσπάθειες της από αέρος πυρόσβεσης από δυο ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μήκος.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως τη νύχτα κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας ενώ μια σοβαρή αναζωπύρωση το βράδυ στα Βίλια έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν χωρίς να πάθουν κάτι. Αυτήν την ώρα τα Βίλια είναι ασφαλή η φωτιά είναι μακριά, είπε.

«Ελπίζουμε με τα εναέρια να βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να βρουν έδαφος για να πλησιάσουν τη φωτιά. Γι αυτό και δημιουργούνται δρόμοι τώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες» πρόσθεσε.

«Δεν αναμένονται σοβαροί άνεμοι σήμερα που σημαίνει πως απλά θα μεγαλώνει ο κύκλος της φωτιάς», είπε ο κ. Κόκκαλης εξηγώντας ότι όταν υπάρχει άνεμος μπορείς να ξέρεις ότι κινείται προς μια κατεύθυνση, ενώ τώρα κινείται ταυτόχρονα σε όλη της την περίμετρο. «Καλύτερα να φύσαγε ένα αεράκι προς μία κατεύθυνση για να μπορούσε να περιοριστεί προς μια κατεύθυνση και να κάνουν κατάσβεση τα πυροσβεστικά. Τώρα απλά καίει γυρω γύρω» τόνισε.

Μιλώντας στο Mega ανέφερε: «Υπάρχουν δύο μέτωπα ένα στο Παλαιοχώρι και ένα στα Παλαία Κούντουρα, επιχειρούν τα εναέρια μεσα, πιστεύω ότι γρήγορα θα μπορέσει να μειωθεί η ένταση της φωτιάς και να προσπαθήσουν με τους δρόμους που ανοίγουν να προσεγγίσουν τα μέρη και οι επίγειες δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Κόκκαλης.

«Είναι μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, είναι ακόμα ανεξέλεγκτη. Πιστεύουμε ότι με τις συνεχείς ρίψεις θα περιοριστεί ώστε να επέμβουν και οι επίγειες δυνάμεις», πρόσθεσε.

«Τα ρωσικά δεν θα επιχειρήσουν. Υπάρχουν χαμηλοί άνεμοι. Η φωτιά τώρα είναι σε περίμετρο 30- 40 χιλιόμετρα», σημείωσε κλείνοντας.