Αχαΐα: Οι πυροσβέστες ρίχνονται στη μάχη των πυρκαγιών ατέλειωτες ώρες και πληρώνονται με… ρεπό και ούτε – Καταγγελίες στον “Νεολόγο”

Ήδη έχουν κινηθεί δικαστικά, αφού βάση νόμου, «δεν προβλέπεται αμοιβή εργασίας πέραν του κανονικού», όσο απίστευτο και αν μοιάζει αυτό, εξαιτίας του ειδικού μισθολογίου στο οποίο υπόκεινται.

Τρία βασικά πράγματα ζητούν οι συνδικαλιστές της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Πάτρας που θα οδηγήσουν στην βελτίωση των υπηρεσιών τους και την καλύτερη προστασία δασικών εκτάσεων, καλλιεργειών, αλλά και κατοικιών, με φόντο την ολοένα και μεγαλύτερη απειλή των πυρκαγιών που όπως αποδείχτηκε το φετινό καλοκαίρι με τα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν σε όλη την επικράτεια μπορούν να γίνουν καταστροφικές, ακόμα και μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν συνδικαλιστικοί κύκλοι του προεδρείου της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων το πρώτο θέμα που εκκρεμεί, είναι η αξιολόγηση των δομών υπηρεσιών.

Η υλοποίηση του αιτήματος αυτού, θα επιφέρει άμεση αναπροσαρμογή της οργανικής δύναμης του Π.Σ., επομένως αύξηση του έμψυχου δυναμικού, καθώς και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, δημιουργώντας έτσι ιδανικότερες συνθήκες και περισσότερες δυνατότητες για καλύτερα επιχειρησιακά αποτελέσματα.

Ο νέος σταθμός στην Πάτρα

Το δεύτερο αίτημα που επιζητούν οι πυροσβέστες της Πάτρας να πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο της Προστασίας του Πολίτη, έχει να κάνει με την αναβάθμιση και των ενίσχυση των δομών της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η αναβάθμιση αυτή θα ενισχύσει τη δύναμη του σώματος, γεγονός που θα σημάνει την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, ενώ  ταυτόχρονα θα βοηθήσει σημαντικά και στον τομέα της πρόληψης των φωτιών.

Στο πλαίσιο αυτό είναι απόλυτη ανάγκη, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, που κάθε φορά καλούνται να δώσουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων, η δημιουργία στην Πάτρα ενός τρίτου μάχιμου πυροσβεστικού σταθμού που θα ενισχύσει και θα βοηθήσει το έργο του ήδη υπάρχοντα.

Το αίτημα έχει διατυπωθεί, εδώ και χρόνια, εξαιτίας της αυξημένης επικινδυνότητας της περιοχής, αλλά και της αύξησης των υπηρεσιακών αναγκών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα  γεωγραφικά κριτήρια.

Η δέσμευση Χαρδαλιά

Είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάςμ κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2020 στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

Μία δέσμευση που όμως δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα παρά τις υποσχέσεις του επιτελικού κράτος. Αυτήν την στιγμή στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, λειτουργεί μόνο ένας Μάχιμος Πυροσβεστικός Σταθμός στην οδό Μαξίμου, καλύπτοντας ουσιαστικά, τις ανάγκες της νότιας πλευράς της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Στο κτίριο επί της οδού Μπιζανίου 3, όπου στεγάζεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται ένα περιπολικό το οποίο επιχειρεί στην ανατολική πλευρά της Πάτρας, όμως αυτό προφανώς δεν συνιστά οργανωμένο Πυροσβεστικό Σταθμό.

Επίσης στο λιμάνι υπάρχει ένας λιμενικός σταθμός ο οποίος όμως παρεμβαίνει μόνο σε συμβάντα στη θάλασσα και συγκροτείται από εξειδικευμένο προσωπικό. Τέλος στη Νέα Εθνική Οδό υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της 6ης ΕΜΑΚ η οποία επεμβαίνει μόνο σε ειδικά περιστατικά.

Υπάρχει έτσι στην ουσία μόλις ένας μάχιμος πυροσβεστικός σταθμός σε μία αρκετά μεγάλη επικράτεια. Η φωτιά  που ξέσπασε στην Ελεκίστρα, τον περασμένο Ιούλιο, την ίδια ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να σβήσουν τη φωτιά στην Δροσιά της Τριταίας, ήρθε να αναδείξει την υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδας και την άμεση αναγκαιότητα της δημιουργίας νέου σταθμού στην Πάτρα.

Το καθεστώς ειδικού μισθολογίου

Το τρίτο θέμα είναι η απλήρωτη υπερεργασία. Το πυροσβεστικό προσωπικό εξαιτίας των δεκάδων πυρκαγιών, είτε από ανθρώπινες ενέργειες (εμπρησμό ή αμέλεια), είτε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επιδεινώνουν την έκταση και την επικινδυνότητα της κάθε πυρκαγιάς, αλλά εξαιτίας ακόμα και της διεύρυνσης του αντικειμένου του καθηκοντολογίου, εργάζεται ατελείωτες απλήρωτες ώρες.

Εργάζεται προχωρώντας σε υπερεργασία την οποία όμως δεν πληρώνεται βάση νόμου, διότι «δεν προβλέπεται αμοιβή εργασίας πέραν του κανονικού», όσο απίστευτο και αν μοιάζει αυτό, εξαιτίας του ειδικού μισθολογίου στο οποίο υπόκεινται.

Αντ’ αυτού τους ανταμείβουν με «ημερήσια ρεπό» τα οποία όμως δεν δύναται να χορηγήσουν οι υπηρεσίες εξαιτίας αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σταθμού, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση εκατοντάδων οφειλόμενων ρεπό.

Να πληρώνεται η υπεργασία

Οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών ζητούν έτσι να θεσμοθετηθεί με νόμο η πρόβλεψη για την πληρωμή της υπεργασίας, ενώ έχουν ήδη κινηθεί δια της δικαστικής οδού.

Φαίνεται λοιπόν ότι το όλο σύστημα με τον συγκεκριμένο παραλογισμό «βολεύει» το επίσημο κράτος στο να στέλνει τους άνδρες του σώματος να δίνουν για μέρες τη μάχη τους σώμα με σώμα με τον εφιάλτη των πυρκαγιών, χωρίς αυτό να κοστίζει κάτι για το δημόσιο ταμείο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους μισθούς των μαχητών της πρώτης γραμμής.

Το κράτος, δηλαδή τους έχει για «τσάμπα» ήρωες, αφού ακυρώνει επί της ουσίας την υπερεργασία αλλά και την αυταπάρνηση που δείχνουν απέναντι στον συνάνθρωπο, δεδομένου πως δεν έχουν κανένα υλικό αντίτιμο.

Αυξημένη επικινδυνότητα 

Αυξημένη επικινδυνότητα 

Τα αιτήματα αυτά για τους πυροσβέστες είναι κάτι παραπάνω από σημαντικά στο να υλοποιηθούν, καθώς αφορούν ουσιαστικά την ομαλή λειτουργία του σώματος σε τοπικό επίπεδο, σε μία περιοχή με μία μεγάλη γεωγραφική επικράτεια της οποίας έχει την ευθύνη, αλλά και με μία εξίσου μεγάλη επικινδυνότητα.

Επικινδυνότητα που προκύπτει από τα γεωγραφικά δεδομένα (έκταση, δασικοί χώροι, αποστάσεις από κατοικίες κτλ), αλλά και τα στατιστικά στοιχεία ανάλυσης των παρελθόντων ετών, έτσι όπως έχουν καταχωρηθεί  από την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Πυροσβεστικό Σώμα, την δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα για όλη την επικράτεια.Αχαΐα: Οι πυροσβέστες ρίχνονται στη μάχη των πυρκαγιών ατέλειωτες ώρες και πληρώνονται με ρεπόΠηγή:dete.gr