Ερχονται σαρωτικές αλλαγές στην Πυροσβεστική – 3.500 νέοι μόνιμοι πυροσβέστες αναμένεται να ενταχθούν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η πρόθεση για σαρωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις στη δομή και την λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αρμοδιότητες του οποίου συμπεριλαμβάνονται στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ένα κρίσιμο κομμάτι στο οποίο αναζητούνται γρήγορες και άμεσες λύσεις πριν έρθει το επόμενο καλοκαίρι, είναι η πρόληψη στον τομέα των πυρκαγιών και κυρίως οι καθαρισμοί και οι αποψιλώσεις σε μικτούς οικιστικούς και δασικούς ιστούς. Πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών αναφορικά με τις αρμοδιότητες, με το εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμών «Δρυάδες» ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να τρέξει από τον Οκτώβριο και για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Επίσης, όπως είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ιδρυθεί νέα υπηρεσία, η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για τους «δασοκομάντος» άμεσης δράσης για τις megafires.

«Ειδικοδυναμίτες», δασολόγοι, δασοπόνοι και άλλα άτομα που έχουν επαφή με το δάσος, θα στελεχώσουν την «ομάδα κρούσης» των δασικών πυρκαγιών. Μετά από εβδομάδες ειδικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στα πύρινα πεδία οι ειδικές επιχειρησιακές ομάδες που θα αποτελούνται αρχικά από 500 αερομεταφερόμενους «δασοκομάντος» θα είναι έτοιμες για πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.
Επίσης τουλάχιστον 3.500 νέοι μόνιμοι πυροσβέστες αναμένεται να ενταχθούν στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με χρονικό ορίζονται το 2022.