Με μια λιτή ανάρτηση του στο Facebook ο πρώην αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Φώτης  Καλαχάνης εξηγεί την ψυχολογία του απλού πυροσβέστη την ώρα της μάχης, ο οποίος για συνεχόμενες 48 ώρες  επιχειρεί να δαμάσει την πύρινη λαίλαπα, να σώσει ανθρώπους, σπίτια, περιουσίες και καλλιέργειες αλλά και το δάσος.

Δεν υπερασπίζεται τόσο τους επιτελείς, όσο τους απλούς πυροσβέστες και καλεί «τους ειδικούς του καναπέ» να σεβαστούν τον μόχθο, την αγωνία του μαχητή και αντί να απευθύνουν ύβρεις να τον εμψυχώσου για να ξαναπέσει στη μάχη πιο δυνατός, μετά την ολιγοήμερη ξεκούραση.

«Είναι άδικο να απαξιώνεται ο Έλληνας πυροσβέστης, ο οποίος με ότι μέσα του προσφέρει η πολιτεία, αλλά με πολύ μεγάλη δόση φιλότιμου και αυτοθυσίας εργάζεται συνεχόμενα 24ωρα και όταν εξουθενωμένος πάει για λίγη ξεκούραση να ακούει ύβρεις και απαξία. Ρωτάω. Με τι ψυχή θα πάει για άλλα 24ωρα να εργασθεί; Δυστυχώς και κρίμα . Γινόμαστε όλοι ειδικοί μετά την καταστροφή, την οποία βλέπουμε και γνωρίζουμε ότι έρχεται, αλλά καθόμαστε απαθείς. Δεν θέλω να ψέξω κανένα. Το μόνο που παρακαλώ όλους να μαθαίνουμε από τα παθήματά μας. Γηράσκω αεί διδασκόμενος».

Μην πυροβολείτε τον απλό πυροσβέστη – Η έκκληση αντιστρατηγού της Πυροσβεστικής