Η ομάδα διαστήματος και αεροναυπηγικής του ΑΠΘ “A.S.A.T.” κατασκευάζει ηλιακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος για μια σημαντική ανθρωπιστική αποστολή.
Σε μια γωνιά του περιπτέρου 15 -εκεί που βρίσκονται διάφορες ομάδες φοιτητών από πανεπιστήμια της χώρας παρουσιάζοντας τις καινοτόμες εφαρμογές τους- πλήθος επισκεπτών, κυρίως έφηβοι, θαυμάζουν έναν πύραυλο και ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή αλλιώς drone) ενώ άλλοι κάθονται στον προσομοιωτή πτήσης του πετώντας πάνω από τη Θεσσαλονίκη
Είναι το περίπτερο της «Aristotle Space & Aeronautics Team» (A.S.A.T.) του ΑΠΘ όπου η Αθηνά Πούπα που είναι η υπεύθυνη μάρκετινγκ της A.S.A.T. και φοιτήτρια στις Οικονομικές Επιστήμες του ΑΠΘ υποδέχτηκε το Sputnik.

 

«Η ομάδα μας κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Είμαστε μια ομάδα Αεροδιαστημικής κι έχουμε πάνω από 60 μέλη και διάφορα ερευνητικά projects. Το πρώτο είναι το Rocketry Project και αφορά πυραύλους υψηλής ισχύος. Ουσιαστικά εκτοξεύονται στα 10.000 πόδια, δηλαδή στα 3 χιλιόμετρα και ανακτούνται ασφαλώς και όλα αυτά με δικού μας μηχανισμούς» είπε η κα Πούπα.

Η A.S.A.T. κατασκευάζει όμως και προηγμένα UAV «τα οποία διαγωνίζονται κι έχουμε μπει σε δεκάδες παγκόσμιων διαγωνισμών» ενώ το επόμενο σημαντικό εγχείρημα της ομάδας είναι ένα Solar UAV δηλαδή ένα ηλιακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο θα επιτελέσει μια ανθρωπιστική αποστολή.

«Πρόκειται για ένα ηλιακά τροφοδοτούμενο UAV που πάνω του θα φέρει ηλιακά πάνελ, θα τραβάνε την ενέργεια του ήλιου έτσι ώστε να φορτίζουν οι μπαταρίες και αυτό θα πετά πάνω από δασικές εκτάσεις με αυτονομία μία ημέρα με σύστημα αυτόνομου πιλότου κι αν εντοπίσει κάποια πυρκαγιά θα ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές για να σπεύσουν να τη σβήσουν» είπε.

Η ομάδα έχει μαζί της κι ένα προσομοιωτή πτήσης με UAV που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των μικρών και των μεγάλων επισκεπτών της ΔΕΘ.
«Όποιος έρθει να μας επισκεφτεί στη ΔΕΘ μπορεί να έρθει να πιλοτάρουμε μαζί το UAV ώστε να ζήσει την εμπειρία του πιλότου πάνω από τη Θεσσαλονίκη μας» τόνισε.
Δίπλα στον προσομοιωτή πτήσης του UAV υπάρχει ένα μοντέλο του ηλιακού πάνελ από αυτά που θα τοποθετηθούν στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος και το οποίο όπως μας εξηγεί η κα Πούπα «αν κάποιος το φωτίσει με τον φακό του το πάνελ, στρέφεται προς το φως, ενώ αντίθετα αν το κρύψω με το χέρι μου, τότε γυρίζει προς την άλλη πλευρά ψάχνοντας το φως».
Στο περίπτερο εκτίθεται η «Ανεμώνη», ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατασκεύασε η ομάδα και το οποίο θα μετατραπεί για τις δοκιμές σε ηλιακό.
«Είναι ένα πειραματικό αεροσκάφος το οποίο φέρει κάποιες καινοτομίες έτσι ώστε όταν το Solar είναι έτοιμο θα τοποθετηθούν πάνω στην «Ανεμώνη» (σ.σ. τα ηλιακά πάνελ) και πιστεύουμε ότι σύντομα θα πετάξει. Υπολογίζουμε σε έναν μήνα από τώρα» κατέληξε η κα Πούπα.
Ομάδα του ΑΠΘ δημιούργησε drone που εντοπίζει πυρκαγιές και ενημερώνει τις Αρχές