Το καλοκαίρι θα συνεχιστεί μέχρι και την προσεχή Τρίτη, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου.

Αναμένεται περαιτέρω άνοδος του υδραργύρου, κυρίως το Σαββατοκύριακο. Αλλά και την Παρασκευή θα έχει πολλή ζέστη, με την υψηλότερη τιμή της θερμοκρασίας να εκτιμάται πως θ’ ανέλθει στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης επισημαίνει πως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα άνοδο τις επόμενες ημέρες, κυρίως κατά τη διάρκεια του Παρασκευο-Σαββατοκύριακο. Η ζέστη θα πλήξει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με μια έντονη θολούρα στην ατμόσφαιρα, καθώς ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, ενώ σε αρκετά τμήματα της επικράτειας θα υπάρξουν και συνθήκες Λίβα, κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αρκετούς δυτικούς-νοτιοδυτικούς, αρκετά έως πολύ θερμούς, ανέμους. Αυτοί θα πνέουν ακόμη και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές, ίσως και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς.

Το πρωί της Παρασκευής, συννεφιά θα έχει μόνο σε κάποιες περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας, ενώ το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν -σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά- και θ’ απλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, από τα κεντρικά μέχρι και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, από τη Στερεά και τη βόρεια Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη.

Αργότερα την Παρασκευή, θα έχει πολλή ζέστη για την περίοδο που διανύουμε, σε αρκετές περιοχές. Το μεσημέρι, λοιπόν, η θερμοκρασία θ’ ανεβεί σημαντικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η υψηλότερη τιμή της να είναι το 37άρι που θα σημειωθεί στη Θεσσαλία, προς τον νομό της Μαγνησίας – και εξαιτίας του ξηρού και καυτού Λίβα που θα πλήξει την περιοχή.

Ο εν λόγω Λίβας, ο οποίος θα είναι αρκετά ζεστός, θα επικρατήσει στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα θα υπάρχει θολούρα στην ατμόσφαιρα, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, καθώς στις εν λόγω περιοχές θα ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης μέχρι και το απόγευμα.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην πρωτεύουσα, την Αθήνα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 19 ως τους 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από τους 18 ως τους 29 βαθμούς Κελσίου. Εκεί μπορεί να βρέξει και ψιχαλίσει, στους ορεινούς όγκους, για λίγο και τοπικά.

Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώνει διαρκώς όσο περνούν οι επόμενες ώρες, με τις θερμοκρασίες να κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο, οπότε και θα υπάρχει θολούρα και ιδιαιτέρες συνθήκες λόγω αυξημένης σκόνης και υγρασίας. Η ζέστη θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ενώ μετέπειτα αναμένεται να έχουμε περισσότερη δροσιά, μέσω της έλευσης ψυχρών αερίων μαζών.

Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται Λίβας το τριήμερο - Οι περιοχές που θα πλήξει