Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: Πολύ κοντά στο μεγαλύτερο δέντρο της Γης.

Η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια που απειλεί μερικούς από τους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς στη Γη εξαπλώθηκε το Σαββατοκύριακο, πλησιάζοντας επικίνδυνα το εμβληματικό Γιγαντιαίο Δάσος του Εθνικού Πάρκου Sequoia με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να προστατεύσουν τα δέντρα.

Η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η φωτιά στο KNP Complex έχει κάψει σχεδόν 24.000 στρέμματα – ένα τεράστιο άλμα από την περασμένη Τετάρτη, όταν η φωτιά είχε κάψει περίπου 5.000 στρέμματα. Το απότομο έδαφος και οι επικίνδυνες συνθήκες σημαίνουν ότι η φλόγα καίει εντελώς ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με το Inciweb, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας επέτρεψαν στη φωτιά να παραμείνει «ενεργή». Παρόλο που «πιο δροσερές και πιο υγρές συνθήκες» έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή τη Δευτέρα, το κρύο μέτωπο έχει φέρει επίσης ισχυρότερους ανέμους, πράγμα που σημαίνει ότι η φωτιά θα μπορούσε να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Η πυρκαγιά στο KNP Complex διασχίζει το δυτικό τμήμα του εθνικού πάρκου Sequoia και απειλεί τις άκρες του πάρκου Giand forest το οποίο φιλοξενεί 8.000 δέντρα sequoia. Αυτό περιλαμβάνει τον Στρατηγό Σέρμαν, ηλικίας 2.300 ετών, έναν από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους ζωντανούς οργανισμούς στον κόσμο, με μήκος 103 πόδια (31 μέτρα γύρω) και ύψος 275 πόδια (84 μέτρα). Η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης εικόνα τη Δευτέρα δημοσίευσε μια δορυφορική εικόνα που δείχνει την έκταση που είχε η φωτιά το Σάββατο. Οι εικόνες δείχνουν πόσο κοντά είναι η άκρη της φωτιάς στο Γιγαντιαίο Δάσος.

Την περασμένη εβδομάδα, το προσωπικό του πάρκου προσπάθησε να προστατεύσει τον Στρατηγό Σέρμαν και άλλες σεκόγιες τυλίγοντας τα δέντρα σε ένα ειδικό στρώμα φύλλου που μπορεί να βοηθήσει στην απόκρουση της φωτιάς. Το NPS δήλωσε ότι οι πυρκαγιές έφτασαν στην άκρη του Γιγάντιου Δάσους την Παρασκευή. Ορισμένοι πυροσβέστες που εργάζονται για να τυλίξουν τα δέντρα σε αλουμινόχαρτο και να καθαρίσουν τα συντρίμμια από τις βάσεις τους έπρεπε να φύγουν επειδή η φωτιά πλησίαζει απειλητικά, δήλωσε εκπρόσωπος του πάρκου στο AP. Ήταν όμως σε θέση να επιστρέψουν και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να ελέγξουν τις απείθαρχες φλόγες.

Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: Πολύ κοντά στο μεγαλύτερο δέντρο της Γης

Πηγή: SecNews.gr