Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας αρειανός σεισμός, μεγέθους 3,7 βαθμών, που καταγράφηκε το 2019.

Τρεις σεισμοί μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκαν στο έδαφος του Άρη με έναν από αυτούς να διαρκεί 90 λεπτά, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο «InSight» της NASA.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, τo εργαστήριο «ΙnSight» ανίχνευσε τους τρεις μεγαλύτερους έως τώρα σεισμούς στον πλανήτη Άρη. Οι πρώτοι δύο σεισμοί ήταν μεγέθους 4,1 και 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ενώ ο τρίτος, που σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου κατά την 1.000ή αρειανή μέρα του «InSight» – ήταν μεγέθους 4,2 βαθμών με διάρκεια μιάμιση ώρα.

Βάσει των υπολογισμών της NASA, ο σεισμός διάρκειας 90 λεπτών σημειώθηκε σε μεγάλη απόσταση 8.500 χιλιομέτρων από το ρομποτικό εργαστήριο «InSight», γεγονός που τον καθιστά επίσης τον πιο μακρινό σεισμό που έχει εντοπιστεί έως τώρα στον Πλανήτη Αρη.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας αρειανός σεισμός, μεγέθους 3,7 βαθμών, που καταγράφηκε το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το «InSight» δεν είναι ένα κινούμενο ρόβερ, αλλά ένα στατικό αυτόματο επιστημονικό εργαστήριο. Και μάλιστα το πρώτο εξειδικευμένο ρομποτικό εργαστήριο σεισμολογικών ερευνών, που έστειλε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία στον Άρη, με στόχο να μελετήσει το εσωτερικό του πλανήτη σε μεγάλο βάθος με τη βοήθεια των σεισμικών κυμάτων.

Η αποστολή «InSight» εκτοξεύτηκε με ένα πύραυλο «Άτλας 5», ύψους 57 μέτρων της United Launch Alliance (ULA), τον Μάιο του 201,8 από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια.

Ύστερα από ένα ταξίδι 485 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και την προσεδάφισή του στην περιοχή «Elysium Planitia» του βορείου ημισφαιρίου, το ρομποτικό εργαστήριο της NASA θα παρατηρεί με τα όργανά του βαθιά, κάτω από την αρειανή επιφάνεια, προκειμένου να μελετήσει το υπέδαφος του «Κόκκινου» Πλανήτη, μεταξύ άλλων ανιχνεύοντας σεισμούς.
Σεισμός διάρκειας 90 λεπτών στον πλανήτη Άρη με ρεκόρ δόνησης 4,2 Ρίχτερ
Πηγη:protothema.gr