Πραγματοποιήθηκε η πρώτη “Προδιαγραμμένη καύση” στη Χίο.

Η πρόταση διαμορφώθηκε, η ιδέα πέρασε στο χαρτί, παρουσιάστηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε (αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/37100/2080/23-6-2021).

Καθοριστικός αρωγός, το WWF Ελλάς. Πολύτιμος υποστηρικτής η Procter & Gamble.
Μαζί και οι επιστήμονες του Ι.Μ.Δ.Ο. του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, η Διεύθυνση Δασών Χίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και η ομάδα εθελοντικής δράσης Χίου «Όμικρον» Omikron.

Συμπαραστάτες, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου και Χίου που έχουν χορηγήσει τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις για την υλοποίηση.
Πολύτιμοι σύμμαχοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ο Δήμος Χίου και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Για αιώνες, η φωτιά χρησιμοποιείται ως εργαλείο διαχείρισης της βλάστησης.

Προδιαγραμμένη καύση (ή προδιαγεγραμμένο πυρ) είναι η ελεγχόμενη καύση αγροτικής ή δασικής βλάστησης, από ομάδα ειδικών κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και σε καθορισμένη περιοχή.

Στις περιοχές που εφαρμόζεται συστηματικά, η δασοπυρόσβεση είναι πιο αποτελεσματική και πιο ασφαλής. Μειώνει σημαντικά τη πιθανότητα εμφάνισης δασικών πυρκαγιών με ακραία συμπεριφορά και μεγάλη ένταση. Προστατεύει τους ανθρώπους, το φυσικό περιβάλλον, τους οικισμούς, τα χωριά, τις υποδομές και τα δίκτυα. Βελτιώνει τους οικοτόπους. Προστατεύει τη βιοποικιλότητα. Δεν μπορεί να την εφαρμόσει όποιος θέλει. Η εφαρμογή της εγκυμονεί κινδύνους.

Γι’ αυτό εφαρμόζεται μόνον από εκπαιδευμένους, ικανούς και έμπειρους χρήστες.
Δεν θα λύσει «μαγικά» το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών.

Κανένα προληπτικό μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να λύσει «μαγικά» το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών.

Από την άλλη μεριά όμως, όλες οι μελέτες δείχνουν πως η αξιοποίηση της μεθόδου της προδιαγεγραμμένης καύσης κατά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, είναι αναγκαία και ουσιαστικά αναπόδραστη, για την μείωση της δριμύτητας του φαινομένου τις ερχόμενες δεκαετίες.

Κατά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών χρειάζεται συστηματική δουλειά και συνδυασμένες ενέργειες όπως η ενημέρωση και κατάρτιση των κατοίκων, η προετοιμασία των οικισμών, η μελέτη των αιτίων έναρξης των δασικών πυρκαγιών καθώς και η λήψη πολλών ακόμη μέτρων, εκτός από τη διαχείριση της αγροδασικής βλάστησης.

Ούτως ή άλλως, ακόμα και περιοχές στις οποίες έχουν εφαρμοστεί προδιαγραμμένες καύσεις από το στάδιο της πρόληψης, μπορεί να καούν κατά την αντιπυρική περίοδο, αν οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες. Και πάλι όμως, η ένταση της πυρκαγιάς εκεί θα είναι σαφώς μειωμένη.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο) Πραγματοποιήθηκε η πρώτη "Προδιαγραμμένη καύση" στη Χίο (Φωτο)

Πηγη: Παναγιώτης Τσολάκης (Takis Tsolakis) – Miltiadis Athanasiou