Την ανάκληση αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και στο όρος Τελέθριο, που πρόσφατα χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από τον πρόεδρο της Αρχής Αθανάσιο Δαγούμα.

Η απόφαση της ΡΑΕ για αδειοδότηση λειτουργίας Αιολικού Πάρκου στο μοναδικό βουνό που διασώθηκε στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, από την πύρινη λαίλαπα του περασμένου Αυγούστου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής Αρχής Ιστιαίας-Αιδηψού με τον δήμαρχο Γιάννη Κοντζιά να προειδοποιεί για «δυναμικές κινητοποιήσεις».

Πρόκειται για Αιολικό Πάρκο, που θ’ αποτελείται από 13 ανεμογεννήτριες, διαμέτρου πτερωτής 71 μ., συνολικής ισχύος 29,9 MW. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθυμίζει παράλληλα, πως ενώ υπήρχε ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι «δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές» μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης υπό τον κ. Στ. Μπένο, «με έκπληξη» ενημερώθηκε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Ολόκληρη η επιστολή Σκρέκα:

«Αξιότιμε κύριε Δαγούμα,

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια τον περασμένο μήνα, η Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη σύσταση Επιτροπής Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Η Επιτροπή Ανασυγκρότησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό, ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των οικισμών στην Εύβοια που υπέστησαν πλήγμα, στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης και προστασίας τους.
Παρά τη ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδίου της Επιτροπής, σας καλώ όπως προχωρήσετε σε αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και στην ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας».

protothema.gr