Σε ένα μήνα θα ολοκληρωθεί η φετινή αντιπυρική περίοδος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Μηλιώτης γνωστοποιεί στους αναγνώστες της «ΗΜΕΡΑΣ» μερικά χρήσιμα συμπεράσματα και παράλληλα, τονίζει είναι μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα ο στόλος της Πυροσβεστικής.

Αρχικά σημείωσε ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί με λιγότερα περιστατικά στη Ζάκυνθο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη Ζάκυνθο δεν είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών. Το δεύτερο βασικό ήταν ότι στο περιστατικό που είχαμε τέσσερις ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών, είχαμε και σύλληψη υπόπτου που απαγγέλθηκε κατηγορία και ακολούθησε προφυλάκιση».

Ο κ. Μηλιώτης σημείωσε ότι υπήρξε αυξημένη επιτήρηση με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και των Εθελοντών, ενώ υπήρξε και συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός και επιτήρηση περιοχών στο νησί μας. «Στην ορεινή Ζάκυνθο, όταν έχουμε έκτακτα περιστατικά υλοποιείται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και ενεργοποιούνται οι εθελοντές με αυξημένες περιπολίες. Φέτος είχαμε και τις κεντρικές αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας με έκδοση ΦΕΚ για απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ζάκυνθο και σε όλη την Ελλάδα».

83 ενάρξεις πυρκαγιών σε όλο το Ιόνιο

Ο κ. Μηλιώτης έκανε εκτενή αναφορά στις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά, ενώ σημείωσε ότι συνολικά στο Ιόνιο είχαμε 83 πυρκαγιές.

«Περιπτώσεις ύποπτων πυρκαγιών που ερευνήθηκαν και έγιναν συλλήψεις σε όλο το Ιόνιο, είχαμε στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά. Στη Λευκάδα δεν έχουμε εθελοντές, αλλά δεν είχαμε μεγάλα συμβάντα. Είχαμε 83 ενάρξεις σε όλο το Ιόνιο, σε κρίσιμες ώρες με άμεσες παρεμβάσεις στις περισσότερες από αυτές. Υπήρξε και ενεργοποίηση της κοινωνίας, των τοπικών προέδρων, με τους οποίους είχαμε πολύ καλή συνεργασία».

Υπενθύμισε ότι στην Κεφαλονιά φέτος υπήρξε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, με αποτέλεσμα να καούν 6.000 στρέμματα, ενώ είχε ενεργοποιηθεί και ο μηχανισμός έκτακτης αερομεταφερόμενης ενίσχυσης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας.

Για τα εναέρια μέσα που είναι σε ετοιμότητα στο Ιόνιο, σημείωσε: «Έχουμε τα Πετζετέλ που είναι στην Κεφαλονιά και επιτηρούν τη Ζάκυνθο. Και από το Άκτιο έχουμε επιτήρηση της Ζακύνθου. Το επιχειρησιακό μας κέντρο είναι στην Πάτρα και για το Βόρειο Ιόνιο δηλαδή Κέρκυρα και Λευκάδα είναι στα Γιάννενα. Από το Άκτιο και τον Άραξο σε 5 λεπτά τα εναέρια φτάνουν στη Ζάκυνθο»

Ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής, το ΕΣΠΑ και οι εθελοντές

Ένα θέμα που απασχολεί το νησί μας είναι η ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής. «Η Πυροσβεστική πρέπει να ενισχυθεί με καινούργια οχήματα, γιατί είναι παλιά. Θα αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ για να ενισχύσουμε την Π.Υ. με 18 οχήματα σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Είναι ένα πρόγραμμα 5 εκατ. ευρώ και το υλοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα, κεντρικά».
Ο κ. Μηλιώτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών. «Ήδη είμαστε στο τελευταίο στάδιο ενεργοποίησης των εθελοντών που είναι περίπου 200 στη Ζάκυνθο. Είχαμε συναντηθεί με τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Γιώργο Ναούμ, με τα 7 σωματεία και ετοιμάζουμε την πλατφόρμα των εθελοντών. Σύντομα θα είναι έτοιμη, ώστε τη στιγμή που υπάρχει το περιστατικό, να γίνεται γρήγορα ενημέρωση».

Για τον δρόμο διαφυγής στο Ναυάγιο

Ο κ. Μηλιώτης μίλησε και για το θέμα του δρόμου διαφυγής στο Ναυάγιο, τονίζοντας ότι έχει μπει στην τελική ευθεία η κατασκευή του. «Είναι στο τελευταίο στάδιο για να βγει σε δημοπρασία. Ξέρω τι σημαίνει για την περιοχή αυτό το έργο. Να κατασκευαστεί ο δρόμος διαφυγής (1.650 μέτρων) και είμαστε σε συνεννόηση με το Δασαρχείο, τον Δήμο και το υπ. Περιβάλλοντος να αναζητηθούν λύσεις για να ενισχυθεί η πυροπροστασία στην περιοχή».

Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα ο στόλος της Πυροσβεστικής» -83 ενάρξεις πυρκαγιών στα Ιόνια Νησιά

Πηγη: imerazante.gr